Search
Close this search box.

U NEDJELJU U VELIKOJ – „PAPUČKI JAGLACI” Planinari iz cijele Hrvatske će 40. put na Papuku ‘pozdraviti proljeće’

Nakon dvije godine stanke, zbog epidemije koronavirusa, planinari iz čitave Hrvatske, ali i nekoliko drugih zemalja, ponovo će ‘pozdraviti proljeće’ na Papuku. Jubilarni, 40. po redu „Papučki jaglaci” održat će se u nedjelju, 20.ožujka, o čemu su danas novinarima govorili Bruno Horvat, predsjednik HPD”Sokolovac”, koji organizira ovaj susret planinara, potom Alen Jurenac, ravnatelj JU Park prirode Papuk, Tomislav Galić, direktor TZ Zlatni Papuk i Robert Hofman, načelnik Općine Velika.

Obrasčajući se prisutnima u ime organizatora, Bruno Horvat je podsjetio kako se Papučki jaglaci” 2020.godine uopće nisu održali a prošle godine poznatim papučkim stazama prošli su samo članovi „Sokolovca”. Prisjetio se i daleke 1982.godine kada je tadašnji tajnik udruge planinara, poznati novinar i publicist, Ivan Jakovina, pokrenuo planinarski pohod u povodu Dana žena. Kasnije se taj datum pomakao na nedjelju koja je najbliža početku proljeća.
– Ova planinarsko rekreativna i turistička manifestacija je zamišljena kao prvi proljetni izlet planinara Slavonije i ostalih ljubitelja prirode koja je kasnije prerasla u najveću planinarsku manifestaciju u Hrvatskoj a da je tome tako vidi se iz podataka da se prijašnjih godina znalo na ovoj manifestaciji okupiti preko 3000 posjetitelja, preko 80 udruge, ne samo s područja Hrvatske već i Bosne i Hercegovine, Mađarske i Republike Srbije što svakako ukazuje da ova manifestacija ima svoju budućnost i perspektivu – istakao je B.Horvak.


Svi sudionici „Papučkih jaglaca”, dodao je, počet će se okupljati kod planinarskog doma Lapjak oko 8 sati a na izlet je predviđeno krenuti oko 9 sati. Kod ,mjesta okupljanja bit će postavljeni štandovi HPD Sokolovac gdje će se moći kupiti planinarski suveniri te a moći će se vidjeti i izložba predmeta vezanih uz HPD „Sokolovac” i planinarenje po slavonskom gorju. Nadalje, bit će tu i štand TZ Zlatni Papuki. Inače, sudionici „Papučkih jaglaca” moći će poći na pet staza različite dužine i težine, ovisno o vlastitim željama i sposobnostima, a sve, naravno, uz stručne vodiče „Sokolovca” i PD Mališčak. Za sigurnos sudionika brinut će se i članovi HGSS-a. Obzirom da su ovogodišnji ‘jaglaci’ jubilarni, organizatori su pripremili i ‘stazu iznenađenja’. Po povratku do Lapjaka, sve će dočekati bogata gastronomska ponuda i zabavni program. Svemu ovome dodajmo kako će na prostoru prije uspona na Lapjak biti postavljeni štandovi lokalnih proizvođača s različitim proizvodima.


Direktor TZ Zlatni Papuk Tomislav Galić je istakao kako su „Papučki jaglaci” jedna od 50 manifestacija koje će se ove godine održati na području Zlatnog Papuka, a najavio je i kako će se ‘jaglaci’ od iduće godine održavati tijekomk dva dana vikenda. Alen Jurenac je naglasio kako je i ova manifestacija način da se promovira područje Papuka u turističkom smislu dok je načelnik Robert Hofman svima uputio poziv da u nedjelju dođu u Veliku.
Ponovimo još jednom kako je organizator „Papučkih jaglaca” HPD „Sokolovac”, suorganizatori su TZ Zlatni Papuk i Park prirode Papuk a manifestacija će se održati pod pokroviteljstvom Požeško-slavonske županije, županijske Turističke zajednice, Grada Požege, Općine Velika i Udruge Slavonski planinari.

Tekst i foto: V.Milković

Vezano
Vezano