Search
Close this search box.

U OKVIRU PROJEKTA „SVIJET GRAŠEVINE” U Pleternici održana 3. Međunarodna konferencija „Baština u funkciji turizma”

Pleternica je danas bila domaćin 3. Međunarodne konferencije pod nazivom “Baština u funkciji turizma”. Skup je održan u okviru provedbe projekta „Svijet graševine” a prisustvovali su mu stručnjaci vezani uz turizam i turistički agenti. Cilj je bio upoznati ih sa sadržajima koje Pleternica nudi kako bi se oni stavili u funkciju turizma. Također su im prezentirane i ljepote naše Zlatne doline te načini kako se u njoj može provesti više dana.
— Mi gradimo zgrade putem europskih projekata, zajedništvom okupljamo naše udruge, kao i stručnjake koji nam pomažu da te zgrade stavimo u funkciju turizma, a evo, danas na poseban način želimo poslušati i struku, njihove prijedloge da nam kažu kako nastaviti dalje i unaprijediti ono što već radimo. Danas imamo niz vrsnih predavača, a osim toda ovdje je i niz turističkih agenata koji će proći Pleternicu, sutra i Požegu, gdje želimo dodatno prezentirati sadrtžaje koje imamo. U Pleternici kao ‘ključni okidač’ želimo predstaviti Muzej bećarca, naš najvažniji turistički projekt kojeg želimo staviti na turističku kartu svih turističkih posjeta ali i sve ono što se može posjetiti nakon što se obiđe Muzej bećarca – rekla je gradonačelnica Marija Šarić.
Danas je u Pleternici bila i Vlatka Lemić, sveučilišna profesorica iz Zagreba i predsjednica ICARUS Hrvatska. Riječ je o najvećem međunarodnom konzorciju u Europi koji okuplja oko 200 ustanova iz svijeta baštine, kao i iz akademske i znanstvene zajednice. Suradnja s Pleternicom, rekla je V.Lemić, počela je prošle godine kad je ovdje održan Međunarodni skup 7.Dani ICARUS-a posvećen inovativnim načinima predstavljanja baštine. Izrazila je nadu kako će se suradnja nastaviti.
– Ponosni smo što je na 3.Međunarodnu konferenciju došla ‘krema’ struke gdje mi promoviramo „Svijet graševine”. Jasno, mi u Županiji ovome dajemo punu podršku nastojanjima da se baština očuva i stavi u funkciju turizma – kazao je zamjenik županice Ferdinand Troha.
Tijekom Konferencije održano je 11 predavanja a potom su sudionici razgledali Muzej Bećarca.

Tekst i foto: V.Milković

 


Vezano
Vezano