Search
Close this search box.

U OKVIRU PROJEKTA „SVIJET GRAŠEVINE” U Pleternici se održava dvodnevna 1. Međunarodna konferencija na temu kulturne baštine

Pleternica je domaćin 1.Međunarodne konferencije vezane uz kulturnu baštinu a koja se, u sklopu projekta „Svijet graševine”, održava danas i sutra. Očekuje se kako će u radu skupa sudjelovati između 150 i 200 osoba iz desetak europskih zemalja, od čega, zbog epidemioloških razloga, pedesetak u dvorani IC Terra Panonica, a ostali online.

Svijet graševine je jedinstveni projekt koji koristi vinski identitet i kulturnu baštinu u brendiranju cijele regije, zamišljen kao podrška turističkom sektoru Požeško-slavonske županije. Projekt obuhvaća modernizaciju i opremanje Spahijskog podruma u Pakracu i Interpretacijskog centra Muzej bećarca u Pleternici te pripremu strateške i upravljačke dokumentacije koja će osigurati održivost projekta. Kroz projekt će se provesti edukacije i stručna usavršavanja te uspostaviti upravljačka struktura koja će upravljati centrima i posjetiteljima te promovirati novi brend „Svijeta graševine“.
Službeni naziv projekta je SVIJET GRAŠEVINE (Spahijski podrum, Muzej bećarca, brendiranje), KK.06.1.1.13.0004 a vrijednost mu je 65.772.029,98 HRK. Europska unija ga, kroz Europski strukturni i investicijski fond, sufinancira s 55.486.866,07 HRK. Prijavitelj projekta koji traje od 29.9.2017.do 29.06.2023. (provedba aktivnosti počela 1.10.2019.), je Grad Pakrac a partneri na projektu su Grad Pleternica, Požeško-slavonska županija, Muzej grada Pakraca, Gradska knjižnica Pakrac, Turistička zajednica Požeško-slavonske županije i Javna ustanova Pleternica.


– Mi smo danas ovdje na Međunarodnoj konferenciji Sedmi dan Icarus Hrvatska koju organizira konzorcij Icarus s namjerom da poveže baštinske inicijative u Europi i Hrvatskoj. Mi putujemo svake godine po različitim mjestima u Hrvatskoj, ove godine su nas ugostili u Pleternici što nam je iznimno drago, i ove godine se naša konferencija odvija u okviru Erasmus+ projekta WATT. Drago mi je što ćemo na ovaj način pokazati sve što se ovdje radi s europskim trendovima i inicijativama, međunarodnim praksama kulturne baštine, međunarodnim projektima i glavni razlog zašto ovo radimo i organiziramo je da naše stručne ustanove povežemo – rekla je Vlatka Lemić, predsjednica Icarus Hrvatska.


Zadovoljstvo zbog održavanja konferencije izrazila je gradonačelnica Pleternice Marija Šarić. – Iznimno mi je drago da smo se uspjeli povezati s Icarusom. Nama je ovo prilika da našu kulturnu baštinu, koju oživljavamo kroz bećarac i kroz projekt Svijet graševine, još podignemo na jednu višu razinu, još proširimo sadržaj i i da evo, kad završi ovaj projekt i kad otvorimo Muzej bećarca, već budemo umreženi sa svim relevantnim dionicima, kako u Hrvatskoj tako i u Europi – istakla je M.Šarić.

Konferenciji je prisustvovala i županica Antonija Jozić koja je podsjetila što to Požeško-slavonska županija ima za pokazati kad je riječ o kulturnoj baštini. – Ako krenemo od zapada prema istoku naše županije, od Spahijskog podruma koji se uređuje u sklopu projekta Svijet graševine, pa onda preko Požege sa sakralnom baštinom, baroknim trom, pa onda završavamo u Pleternici s Muzejem bećarca i s Trenkovim dvorcem u Trenkovu, činjenica je da možemo svjedočiti da Požeško-sklavonska županija uistinu na svojoj kulturnoj baštini ostvaruje određene benefite, odnosno, ostvaruje određene korake u očuvanju kulturne baštine ali i, s druge strane, u prezentaciji te kulturne baštine vezano za turizam. Dakle, vjerujem da će u budućnosti, u slijedećim godinama kad se svi ovi projekti završe i kada dođe do revitalizacije kulturne infrastrukture, brojni posjetitelji uistinu moći doživjeti Poeško-slavonsku županiju u onom pravom smislu riječi – istakla je A.Jozić.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.”

 

“Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Grada Pleternice”

Izvor: PROMO/ V.Milković

Vezano
Vezano