Search
Close this search box.

U ORGANIZACIJI POVIJESNE POSTROJBE GRADSKA STRAŽA POŽEGA Maja Žebčević Matić održala predavanje „ Sva lica Grgureva”

„Sva lica Grgureva” naziv je predavanja kojeg je sinoć u Gradskoj knjižnici Požega, pred brojnim štovateljima požeških običaja i tradicije, održala dipl.etn. Maja Žebčević Matić. Predavanje je, povodom Dana grada Požege, organizirala Povijesna postrojba Gradska straža Požega paje na početku skupa prisutne pozdravio predsjednik udruge Marijan Pilon.

Grgurevo je, podsjetila je Maja Žebčević Matić, u svijetu jedinstven vinogradarski običaj koji se slavi samo u požeškom vinogorju a glavni nositelji slavlja su vinogradari. – Drugi važan element Grgureva je taj da on ‘leži’ na povijesnim temeljima, na povijesnom događaju koji je prerastao u legendu. Dakle, nakon 150 godina osmanlijske vladavine, konačna bitka za oslobođenje Požege dogodila se prema legendi 12.ožujka pod vodstvom fratra Luke Ibrišimovića Sokola i u sjećanju na taj dan evo, više od 300 godina svake godine vinogradari pucaju iz malih topova stvarajući što veću buku, unoseći se na taj način u taj običaj u smislu da oni aktivno sudjeluju u tom ‘tjeranju’ Turaka. Naravno da je to sve u krugu njihovih obitelji, društva, uz dobru domaću hranu i domaće vino, uz obilje druženja, pjesme i veselja, ponekad i pretjerivanja u svemu tome – ispričala je Maja Žebčević Matić. Kroz godine, dodala je, običaj se mijenjao a bilo je i perioda kad vlasti nisu bile sklone takvom izražavanju požeških, pomalo i nacionalnih osjećaja. U novije vrijeme ugrožava ga činjenica da je sve manje vinograda i vinogradara, globalizacija, izmjena stanovnika, zakonske odredbe o pucanju.


– Dakle, činjenica je da je ovo trenutak kad bi se trebali podsjetiti na prošlost kako je to nekad bilo, što su određene mijene donosile dobro a što loše za običaj a što nam je činiti za dalje da bismo ga sačuvali jer mi smo to obavezni. Moramo naglasiti da je Grgurevo zaštićeno nematerijalno kulturno dobro od 1995.godine i da se od 2000.godine slavi kao Dan grada. Mi imamo veliku obavezu čuvanja i njegovanja tog običaja – naglasila je Maja Žebčević Matić.


Kažimo i da je predavanju „Sva lica Grgureva” ispred Grada Požege prisustvovala Maja Petrović, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti te da su program pjesmom započeli članovi LZD Vila Velebita.

Tekst i foto: V.Milković

Vezano
Vezano
Događaji
Zadnje objave
Fotogalerija
Besplatna kontrola tlaka i šećera u krvi
 Svetkovina Uskrsnuća Gospodnjega u požeškoj Katedrali
Blagoslov hrane u Pleternici
Uskrsni sajam i podjela posnog obroka u Požegi
Misa večere Gospodnje