Search
Close this search box.

U ORGANIZACIJI UDRUGE DRAGOVOLJACA I VETERANA DOMOVINSKOG RATA Posjet požeških maturanata Hrvatskom vojnom učilištu dr.Franjo Tuđman u Zagrebu

U organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Požeško- slavonske županije u subotu 19. ožujka 2022. godine proveden je projekt ”Maturant kadet” u sklopu projekta „Sat istine-vrijeme istine“ za maturante i treće razrede srednjih škola s područja grada Požege. Svrha projekta je pružanje praktičnog uvida u studiranje na Hrvatskom vojnom učilištu u Zagrebu u programu ”KADET”. Zainteresiranim učenicima UDVDR PSŽ u suradnji s Gradom Požega i Požeško-slavonskom županijom organizirala je posjet Hrvatskom vojnom učilištu ”dr. Franjo Tuđman“ u Zagrebu na „dane otvorenih vrata“


Po dolasku na Hrvatsko vojno učilište, učenike je dočekala pukovnica Jasna Hižar i dekan vojnog učilišta, brigadir Andrija Kozina, koji je učenike i pozdravio u uvodnom predavanju koje se provodilo u amfiteatru ”7. gardijske brigade Pume”. Nakon uvodnog dijela i predstavljanja studijskih programa učenici su imali priliku vidjeti uvjete života, studiranja, rada i provođenja slobodnog vremena i aktivnosti kadeta koji se trenutno nalaze na studiranju u vojnim programima „KADET”.
O svim temama koje su ih zanimale učenici su mogli izravno komunicirati sa kadetima, ali i s časnicima koji ih vode kroz školovanje i vojnu obuku. Veliku zainteresiranost učenici su pokazali za materijalno tehnička sredstva, vojnu opremu, naoružanje.


Po povratku učenici su izrazili zadovoljstvo posjetom vojnom učilištu:
„Odlazak na Hrvatsko vojno učilište na Dan otvorenih vrata mi se jako svidio. Kao učenik 3. razreda srednje škole trebam već sad odlučivati u kojem smjeru se profesionalno razvijati i kamo želim stići u životu. Ovaj posjet mi je pokazao kako je biti kadet, kakav je život na vojnom fakultetu, koje su prednosti, a koji nedostaci. Obišli smo hangare, kabinete i zgrade za smještaj kadeta, razgledavali smo oružja i borbena vozila. Uglavnom mi je bilo jako interesantno i definitivno sam dobio dobar uvid u to kako je biti kadet Hrvatske vojske.“ M.K.
„Drago mi je što sam posjetio Vojno učilište i stekao uvid u način funkcioniranja učilišta, saznao čime se sve bave studenti i kako provode svoje vrijeme. Korisno je što smo vidjeli izgled boravišta te dvorane za aktivnosti  i naučili ponešto o oružju i vojnim vozilima. Svatko tko je htio nešto saznati dobio je svoj odgovor, i na kraju svega, bilo mi je ovo lijepo iskustvo koje neću zaboraviti.“ J.B.


„Ovom prilikom želim se zahvaliti Vama (op.a. voditelju Kalan M.) i Udruzi dragovoljaca i veterana Požeško slavonske županije što ste nam omogućili ovaj posjet. Predstavnici vojnog učilišta i njihovi studenti  predstavili su nam i prezentirali život u vojnom učilištu te sam dobila odgovore na pitanja koja su me zanimala.  Smatram kako je ovo iskustvo bilo vrlo pozitivno jer sam dobila korisne informacije o vojnom učilištu iz prve ruke. Tokom obilaska vojnog učilišta stekla sam brojna nova iskustva. Imala sam priliku vidjeti unutrašnjost tenka i oklopnih vozila. Nadalje, pripadnici vojnog učilišta pokazali su nam oružje te kako se ono rastavlja. U konačnici, posjet vojnom učilištu potaknuo me da se i sama jednoga dana pridružim vojnom učilištu.“ L.G.
„Iz posjeta Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman“ mogao sam vidjeti kako je to biti kadet, ali i što je potrebno da bih mogao uopće upisati neki od ovih studija. Suočeni smo sa izazovima koji su stavljeni pred studenta kao što su život u vojarni, red, rad i stega, ali zato je osigurana stipendija, stan, hrana i sve ostalo potrebno za samostalan život u vrijeme studija. Drago mi je što sam posjetio HVU, a na temelju svega što sam vidio mogu se zamisliti tamo u budućnosti.“ V.K.


„Putovanje do učilišta bilo je lijepo. Tamo su nas ugodno i srdačno dočekali te nas uputili u učionicu gdje smo imali održanu detaljnu prezentaciju o učilištu. Na svako naše pitanje dobili smo konkretan odgovor. Kasnije smo obišli čitavo učilište, sve njihove prostorije; njihove sobe, sportsku dvoranu, teretanu, borilačku dvoranu, sportske terene, kadetski klub, kabinet vojne policije, knjižnicu, garažu s vojnim vozilima. Pokazali su oružje s kojim raspolažu, a kadeti treće godine su nam pobliže objasnili o oružju. Također su na pobliže dočarali život na učilištu i na svako naše pitanje su nam dali odgovor. Svi su bili ljubazni i ugodno smo se osjećali. Smatram da je ovaj jednodnevni izlet bio poučan i zanimljiv i svakako bi preporučila odlazak na vojno učilište budućim maturantima.“ N.B.

Projekt „Maturant kadet“ proveo autor projekta, ujedno i voditelj puta, umirovljeni bojnik Mario Kalan koji je najavio da će ovaj projekt u buduće biti realiziran redovito svake godine. U ime Udruge zahvaljuje učenicima i roditeljima na interesu, sudjelovanju, a time i uspješno realiziranom projektu.
Za naglasiti je da Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Požeško slavonske županije ima najviše projekata u radu s učenicima osnovnih i srednjih škola naše županije koji se provode u kontinuitetu već 12. godina.
Izvor: UDVDR

Vezano
Vezano
Događaji
Zadnje objave
Fotogalerija
Povodom Dana županije uz spomenik hrvatskim braniteljima položeni vijenci
Besplatna kontrola tlaka i šećera u krvi
 Svetkovina Uskrsnuća Gospodnjega u požeškoj Katedrali
Blagoslov hrane u Pleternici
Uskrsni sajam i podjela posnog obroka u Požegi