Search
Close this search box.

U PLETERNICI JE NA DANAŠNJI DAN ROĐEN Željko Pauše-matematičar, sveučilišni profesor i prvi pleternički doktor znanosti

U Pleternici je 13. veljače 1933. , prije 89 godina, rođen hrvatski matematičar i sveučilišni profesor Željko Pauše. Osnovnu školu završio je u rodnom mjestu, gimnaziju u Požegi, a 1956. Prirodoslovno-matematički fakultet  u Zagrebu. Kao profesor radi u osnovnim i srednjim školama u Pleternici, Đakovu i Zagrebu, zatim kao profesor matematike na zagrebačkoj Tehničkoj vojnoj akademiji, te na zagrebačkom Građevinskom fakultetu. Godinu dana prije diplomiranja, u rodnoj je Pleternici bio nastavnik matematike u tadašnjoj  osmogodišnjoj školi u školskoj godini 1955./ 56. , a nastavničko iskustvo stjecao je u tri paralelna odjeljenja sedmog razreda.

Doktorska disertacija „Matematička teorija komuniciranja pomoću šifre”

Na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu doktorira 1971.  kao 38-godišnjak, a tema njegove disertacije imala je naziv “Matematička teorija komuniciranja pomoću šifre”. Potrebno je napomenuti da je Pauše prvi Pleterničanin koji je postao doktor znanosti. Poslije doktoriranja sve više se uključuje u aktivnosti Društva matematičara i fizičara Hrvatske. U  jednom dvogodišnjem mandatu bio je potpredsjednik, a odmah nakon toga u drugom dvogodišnjem mandatu predsjednik Društva. Potkraj sedamdesetih godina preuzeo je dužnost glavnog urednika stručno-metodičkog časopisa „Matematika“,  koji je bio poznat ne samo u ondašnjoj državi Jugoslaviji nego i šire.

Poznat kao pisac matematičkih udžbenika

Prof. dr.sc. Željko Pauše objavio je niz znanstvenih radova u časopisima“Matematika“, „Automatika“ i „Glasnik matematički“, a poznat je kao pisac matematičkih udžbenika. Objavio je knjige: „Uvod u teoriju informacija“(1972)., „Vjerojatnost, informacija-stohastički procesi“(1974), „Matematika 7“(1984. i druga izdanja), „Uvod u matematičku statistiku“(1993.), „Uvod u teoriju informacije“(2003), „Matematika i zdrav razum“(2007) i dr.. U knjizi „Matematika i zdrav razum“ na popularan je način opisao događaje u povijesnom razvoju matematike, jezikom razumljivim i nematematičarima.

Priznanje za doprinos Nogometnom klubu „Slavija“

U svom rodnom mjestu Ž. Pauše se u mladosti bavio nogometom, igrajući za mjesni pleternički nogometni klub. Treba podsjetiti na to da su u povodu obilježavanja 90. godišnjice postojanja Nogometnog kluba Slavije, u studenom 2016. godine,  uručena priznanja svim živućim članovima, starijim od 70 godina, za nesebični rad na očuvanju opstojnosti i podizanju kvalitete kluba. Među šesnaestoricom nekadašnjih igrača koji su dobili priznanje bio je i Željko Pauše. Njegov omiljeni hobi bio je planinarenje, a tijekom planinarskih pohoda boravio je u brojnim državama svijeta te napisao zanimljivu knjigu “Volim putovati“.

Pripremio: I. Tomić

Foto: Arhiva

Vezano
Vezano