Search
Close this search box.

U PLETERNICI OTVOREN E-INKUBATOR Projekt vrijedan 8 milijuna kuna namijenjen je IT-sektoru a EU ga je sufinancirala s 93 posto!

U Pleternici je danas, simboličnim presijecanjem vrpce, otvoren E-inkubator izgrađen uz zgradu gradske uprave. Ujedno je to bila i završna konferencija projekta vrijednog 8.304.799,57 kuna kojega je s 93 posto sufinancirala Europska unija kroz Fond za regionalni razvoj. Svečanosti otvorenja E-inkubatora prisustvovali su, među ostalim, saborska zastupnica Anamarija Blažević, državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja dr.sc Mario Šiljeg i županica Antonija Jozić.


Nositelj projekta izgradnje E-inkubatora, nimijenjenog IT-sektoru, je Grad Pleternica, partneri na projektu su bili Poduzetnički centar Pleternica i Grad Kutjevo a suradnici Požeško-slavonska županija, Grad Pakrac, Općina Jakšić, Općina Čaglin, Regionalna razvojna agencija Panora te Poduzetnički centar Pakrac.
Projekt E-inkubatora prisutnima je predstavila ravnateljica Javne ustanove Pleternica Jasna Hoffmann. Objekt je površine 471,19 četvornih metara i u njemu se nalazi suvremeno opremljenih 11 ureda, 4 box ureda, virtualna recepcija, 2 video-konferencijske dvorana te pomoćne prostorije. Budući ‘stanari’ E-inkubatora prve godine neće plaćati najam, druge godine on će iznositi 25 posto tržišne cijene, treće godine 50 posto i tek u čtvrtoj godini najam će biti 100 posto tržišne cijene.


Obračajući se prisutnima gradonačelnica Marija Šarić je podsjetila kako Pleternica ima BFC certifikat, odnosno, nositelj je titule grada povoljnog poslovnog okruženja. – Upravo ta titula nas obvezuje da kontinuirano radimo sa ciljem razvoja i rasta poduzetništva pa upravo zbog toga danas smo ponosni što otvaramo četvrtu potpornu poduzetničku instituciju. Uz našu poduzetničku zonu, uz naš poduzetnički centar koji piše projekte za naše poduzetnike, udruge i ustanove, uz naš poduzetnički inkubator PLINK u industrijskoj zoni koji je pun, danas otvaramo i E-inkubator namijenjen IT sektoru. Upravo bi on trebao biti jedan novi vjetar u leđa našim poduzetnicima jer se uklampa u sve ono što nam donosi Europa a to je, znamo, digitalno i zeleno – rekla je gradonačelnica Šarić te se potom zahvalila svima koji su pomagali u realizaciji ovog projekta. Mlade poduzetnike je pozvala da iskoriste sve što im se nudi i u ovom objektu i u Gradu Pleternici.


Projekt E-inkubatora započela je bivša gradonačelnica, sada županica Antonija Jozić. Ona je podsjetila kako je prvi poduzetnički inkubator u našoj županiji uređen u Pakracu, potom su slijedili Pleternica, Požega, pa drugi inkubator u Pakracu…danas je Lipik sjedište umjetne inteligencije za šire područje što sve ukazuje, istakla je županica, da su se svi u našoj županiji okrenuli novim tehnologijama.
– Kroz medije se zna provlačiti teorija kako se ovdje ništa pozitivno ne događa ali, statistika to demantira. Nama kontinuirano raste broj tvrtki, nama kontinuirano raste broj obrta kojih je u prošlogj godini bilo 111 u plusu, nama raste i broj zaposlenih i to kontinuirano već četiri godine. Stoga, budimo ponosni na sve ono što se u našoj županiji događa, budimo ponosni i na ljude koji u lokalnim sredinama, gradovima i općinama, promišljaju i ostvaruju ono za što oni zapravo i postoje. Gradovi, općine i županija ne postoje da bi otvarali tvornice, da bi gradili tvornice i u njima zapošljavali ljude, to je dio nekog bivšeg sistema kojeg smo odlučili napustiti 90-ih godina prošlog stoljeća, danas smo u u tržišnom gospodarstvu, ali gradovi, općine i županija moraju stvoriti povoljno poslovno okruženje, ukloniti sve one barijere koje poduzetnicima na neki način umanjuju tu njihovu kreativnost . Budimo ponosni što se u našoj sredini takve stvari događaju. Mi bismo, naravno htjeli da to ide puno brže, ali svaki korak naprijed je ipak – korak naprijed, on nije ni ostanak na mjestu, nije ni korak unazad – zaključila je županica Jozić.


Državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja dr.sc. Mario Šiljeg je istakao kako već 6 godina ugodno surađuje s Gradom Pleternica na raznim projektima. Novi E-inkubator blagoslovio je pleternički župnik preč.Antun Ćorković.
Kažimo na kraju i kako će se u E-inkubatoru ‘useliti’ i izdvojeni uredi Hrbvatskog zavoda za zapošljavanje, Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i Fina.

Tekst i foto: V.Milković

Vezano
Vezano