Search
Close this search box.

U PLETERNICI – POVODOM VALENTINOVA I ROĐENDANA MATKA PEIĆA Izložba i večer ljubavne poezije

Matko Peić i Valentinovo – kakav spoj za uživanje! I baš to se sinoć dogodilo u Hrvatskoj knjižnici i čitaonici u Pleternici zahvaljujući suradnji domaćina i Udruge zavičajnih pisaca i slikara Požeško-slavonske županije “Matko Peić”.

– Ja sam član udruge Matko Peić i izuzetno sam ponosan zbog toga. Surađujemo već dugo a jedna ovakva večer je moj životni san, to je naš pilot projekt koji do sad nikad nismo radili: imamo otvorenje izložbe, imamo rođendan Matka Peića i imamo veče ljubavne poezije. To je dosta zahtjevna manifestacija ali zahvaljujući našoj Udruzi Matko Peić mi smo to uspjeli organizirati. Potrudili smo se svatko na svoj način i mislim da ćemo svi uživati u ovoj večeri – rekao je ravnatelj Knjižnice Franjo Novak.

I doista, svi ljubitelji likovne umjetnosti i lijepe riječi, a njih se sinoć u Knjižnici ‘nakrcalo’ podosta, imali su u čemu uživati. Nakon pozdravnih riječi ravnatelja Novaka, gosti su se samo redali: o Udruzi, Matku, izložbi… govorili su predsjednica i tajnica Rajka Radoš i Melita Grgić te članovi Ivan Abibović i Dragutin Kepić, osnivanja Udruge 2014.godine prisjetila se idejna začetnica Ana Pirović, na svoj poseban ‘šarmerski’ način o izložbi i ljubavi progovorili su Dragutin Bajt i Marinko Markota a sve je to pjesmom uz gitaru ‘začinio’ Vladimir Štibrić.


Gosti večeri bili su i pjesnik iz Zagreba Pejo Šimić te Ivica Koprivnjak kao Đuka Begović.
Sve prisutne pozdravila je i izložbu službeno otvorila gradonačelnica Marija Šarić. – Kad se govori o Pleternici često se ističu brojni projekti i izgrađeni objekti ali, ako njima nema sadržaja, ako nema živih slika…te zgrade nisu žive. Stoga mi je izuzetno drago da ste večeras ovdje, da ste svoja djela izložili u našem gradu, u našoj knjižnici i tako mu dali dodatni sadržaj, ‘udahnuli dušu’ u ovu našu zgradu – istakla je gradonačelnica.


Posjetitelji u knjižnici mogli su razgledati 60-ak likovnih radova s različitim motivima i izrađenim u raznim tehnikama, čiji su autori različitih godina i iskustava, od dječaka Vinka Svitoka do akademskog slikara Milana Bajta. Tri slike članovi Udruge „Matko Peić” odlučili su pokloniti Sigurnoj kući Požeško-slavonske županije sa željom da u njoj bude što manje stanara.


A što reći o pjesničkom dijelu večeri? Stihovi, amaterski ali iz srca, osobni ali i drugih autora samo su se nizali.
– O ljubavi pišem na razne načine, ovisi o situaciji. Sve su moje pjesme vezane uz nekakav događaj, one su istinite priče, neke su šaljive, neke tužne ..a prvu ću večeras pročitati pjesmu Zagrli me. To je moj doživljaj ljubavi: u okolnostima kad je nešto teško, ne treba mi nitko ništa reći ili napraviti, nek me samo zagrli i nek šuti – rekla nam je Kata Tutić. – Za mene je ljubav jedno veliko poštovanje prema čovjeku. Moja ljubav je staromodna ljubav znači, ono što si si odabrao, to imaš. Lako je otići ali se teško izboriti. A kad se izboriš za pravu ljubav to znaš više cijeniti – dodala je Mira Šulc.

Hrvatska knjižnica i čitaonica Pleternica još jednom se pokazala kao dobar organizator i domaćin a Udruga „Matko Peić” kao jedna od najaktivnijih u našoj županiji. I Matko Peić, da je živ, bio bi ponosan na vas – rekli smo predsjednici Rajki Radoš sa čim se ona, uz osmijeh, složila.
– I ja mislim da bi bio ponosan da nas vidi ovako okupljene. Trudimo se puno raditi a ono što krasi ovu udrugu to je prijateljstvo, poticanje jednih druge, kreativni radovi. Učimo jedni od drugih i idemo dalje – kazala je R.Radoš. Dodala je kako već pomalo razmišljaju i o programu obilježavanja 100. obljetnice rođenja Matka Peića iduće godine.

Možda se i u tom programu nađe nešto zajedničko s pleterničkom Knjižnicom? Pokazali su da su dobar ‘tandem’.

Tekst i foto: V.Milković

Vezano
Vezano
Događaji
Zadnje objave
Fotogalerija
Sportski susret učenika katoličkih srednjih škola RH
Povodom Dana županije uz spomenik hrvatskim braniteljima položeni vijenci
Besplatna kontrola tlaka i šećera u krvi
 Svetkovina Uskrsnuća Gospodnjega u požeškoj Katedrali
Blagoslov hrane u Pleternici