Search
Close this search box.

U PLETERNIČKOJ KNJIŽNICI OTVORENA IZLOŽBA „BAKINI ZIDNJACI” Ukrasne ‘krpice’ vraćaju nas daleko u prošlost

„Kuharice zlato moje, tebe hvali jelo tvoje”, „Gdje su pune zdjele, gosti se vesele”, „U srcu ljubav nosim, milu ti kčerku prosim”, „Sreća je kao cvijeće, prolazi i vratit se neće”…neki su ovo od natpisa na zidnjacima koje su davno ispisale naše bake i majke a sada su dio izložbe „Bakini zidnjaci” koja je sinoć otvorena u Hrvatskoj knjižnici i čitaonici u Pleternici.
– Sama pomisao na bakine zidnjake vraća nas daleko u prošlost. Divimo se našim bakama i majkama čije kuhinje su bile skromne ali pune izuzetnog mirisa. Još i danas osjećam miris krofni, salenjaka, buhtli… koje smo kao djeca jedva mogli pojesti, bile su raskošno bogate a kako neće biti kad je Slavonija bogata, raskošna zemljom ali i duhom – rekao je ravnatelj knjižnice Franjo Novak pozdravljajući okupljene na izložbi.
Posjetitelji će idućih dana u knjižnici moći vidjeti stotinjak zidnjaka od kojih neki datiraju još iz 19 stoljeća a zasluga za to pripada Požežanki Ani Hodak, koja živi u Zagrebu, pokojnom prof. Božidaru Kanajetu i geodetu iz pleterničkog kraja Josipu Mikšiku, inicijatoru izložbe. Naime, prof Kanajet, putujući Hrvatskom kao geodet, prikupljao je zidnjake a nakon smrti zbirku zidnjaka je nasljedila Ana Hodak, koja je o njemu skrbila. U razgovoru Ane Hodak s Josipom Mikšikom kako ‘zbrinuti’ zbirku zidnjaka, rodila se ideja o izložbi u Pleternici a potom i o njihovom trajnom smještaju u Gradski muzej Požege.
O tome kako su zidnjaci dospjeli u Pleternicu govorio je Josip Mikšik, dok su o ovim jedinstvenim ‘krpisama’, svjedocima naše prošlosti govorili i  Marinko Markota, Dragutin Bajt i Ivan Abibović. Izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnice Domagoj Katić, kroz izložbu je posjetitelje proveo Dragutin Kepić a u glazbenom dijelu programa nastupili su članovi KUD-a Bektež i Vladimir Štibrić.

Tekst i foto: V.Milković

Vezano
Vezano