Search
Close this search box.

U POVODU 120.OBLJETNICE ROĐENJA Otvorena izložba „Dobriša Cesarić u Požegi“

U povodu 120. obljetnice rođenja Dobriše Cesarića, a sklopu projekta „Cesarić u Cesariću“ u Gradskoj knjižnici Požega otvorena je izložba „Dobriša Cesarić u Požegi“ koja je nastala u suradnji OŠ „Dobriša Cesarić“ i Gradskog muzeja Požega.
Na svečanom otvorenju izložbe sudjelovali su učenici OŠ Dobriša Cesarić, članovi Literarne grupe, koji su čitali Cesarićeve pjesme. Ispred OŠ „Dobriša Cesarić“ i projekta „Cesarić u Cesariću“ okupljenima se obratila Blanka Đimoti Zima naglašavajući važnost projekta, suradnje s kulturnim institucijama te uključivanje učenika u aktivnosti poput izložbi i radionica iz čega se vidi kako je i koliko Cesarić još uvijek prisutan u Požegi. Ova je izložba samo dio projekta „Cesarić u Cesariću“, a slijede i druge aktivnosti, između ostalog i radionica izrade taktilne slikovnice s učenicima koju će voditi Andreja Vojnić, kustosica Gradskog muzeja Požega.

Ivana Domanović, autorica izložbe i kustosica Povijesnog odjela Gradskog muzeja Požega zahvalila se svima koji su pomogli oko postavljanja izložbe te rekla nešto više o izloženim predmetima. Na izložbi se mogu vidjeti fotografije nastale u studenom 1977. godine kada je u Požegi i Osijeku održan znanstveni skup posvećen Cesariću kao i više njegovih zbirki pjesama, katalog izložbe iz 1977. godine te skladba Josipa Andrića na Cesarićeve stihove. Cesarić je volio Požegu. Za Požeški je list tada izjavio kako je pio vodu s Tekije te će se doskora opet vratiti u Požegu.


Izložbu je u ime Grada Požege otvorio zamjenik gradonačelnika dr.sc. Borislav Miličević naglašavajući važnost Cesarića i drugih značajnih velikih Požežana te povezivanja ostavštine književnika i umjetnika s mladim školskim naraštajima.
Otvorenje su svojim izvedbama na gitari i harmonici uljepšali učenici Glazbene škole Požega.

Izvor: Požega.hr/Gradski muzej Požega

Vezano
Vezano