Search
Close this search box.

U POVODU BLAGDANA SVETOG FLORIJANA Svečani prijem vatrogasnih čelnika kod županice Antonije Jozić 

U povodu blagdana sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca, županica Antonija Jozić upriličila je svečani prijem vatrogasnih čelnika Požeško-slavonske županije. Prije toga je u požeškoj katedrali sv. Terezije Avilske služena sveta misa koju je predvodio vlč. Mario Večerić. Na prijemu u Velikoj  županijskoj vijećnici bili su predsjednici i zapovjednici društava, predstavnici dviju javnih vatrogasnih postrojbi te predstavnici Vatrogasnih centara iz pet županijskih gradova i pet općina. Čestitajući svim vatrogascima njihov dan i blagdan njihovog zaštitnika, županica  je naglasila kako su na području Županije u posljednje dvije godine bila velika ulaganja u vatrogastvo.

Dodijeljena oprema u vrijednosti gotovo 16 milijuna kuna

– Samo iz robnih rezervi, Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva unutarnjih poslova našim vatrogasnim društvima i javnim vatrogasnim postrojbama dodijeljeno je  opreme u vrijednosti gotovo 16 milijuna kuna. Pritom mislim na navalna vozila koja su kompletno opremljena, vatrogasne cisterne, šumsko navalno vozilo, kombi te pick-up vozila. Velika su ulaganja u izgradnju vatrogasnih domova i velik je broj energetskih obnova zgrada koje su u vlasništvu dobrovoljnih vatrogasnih društava ili služe za potrebe vatrogasaca. Ovom prilikom čestitam svim vatrogascima Dan njihovog zaštitnika, svetog Florijana. Oni su ti koji štite imovinu i ljudske živote, koji spašavaju te ustaju noću kada svira vatrogasna sirena. Trebamo im iskazati zahvalu za sve što čine, prvenstveno mislim na dobrovoljna vatrogasna društva jer su uistinu brojna u našoj županiji, ali, naravno, i profesionalcima, pripadnicima javnih vatrogasnih postrojbi Požeško-slavonske županije-poručila je županica Jozić.

U sklopu preventivnog programa djecu i mlade približiti vatrogastvu

Zahvalivši županici na prijemu, predsjednik Vatrogasne zajednice Požeško-slavonske županije Dragutin Žnidarec  čestitao je cijelom pučanstvu i svim vatrogascima blagdan svetog Florijana te napomenuo da su danas nazočni predstavnici svih županijskih Vatrogasnih centara i društava.

-Ima nas puno, iako nas nikada nije dosta. Vatrogastvo je jedno od najjačih institucija u Republici Hrvatskoj, a to se pokazalo lani i kod potresa u Petrinji i svih onih vremenskih nepogoda. Mislim da ćemo i dalje tako nastaviti, a iznimno je velika državna pomoć. Potrebna oprema je iznimno skupa, a mi smo zaduženi da je čuvamo i održavamo, što i činimo. Problematika s dijelom članstva je prisutna, no aktiviramo se s onim što možemo, a to je da fokus rada prebacimo na djecu i mladež, što je dio našega preventivnog programa. Otežano jest, ali Društva ipak funkcioniraju. Dobro je da smo u financijskom dijelu u zadnje vrijeme sigurni pa je onda i lakše raditi. Sva tehnika i oprema ne može zamijeniti ljude, ali nas nadopunjuje jer kada imate suvremenu opremu, treba i manje ljudi-zaključio je predsjednik županijske Vatrogasne zajednice.

Tekst i foto: I. Tomić

Vezano
Vezano