Search
Close this search box.

U POVODU DEVETNICE „GOSPI OD SUZA” Prigodni Knjignik predstavio duhovnu poeziju Peje Šimića i likovne radove Vida Marića

Hrvatska knjižnica i čitaonica je i ove godine u povodu Devetnice „Gospi od Suza” organizirala prigodan program. Svoj, već dobro znani, Knjignik prilagodila je ovom događaju pa je sinoć posjetiteljima predstavljena duhovna poezija Peje Šimića te likovni radovi Vida Marića, pretežno s vjerskim motivima.
Pjesnik iz Zagreba Peji Šimić pisanjem se počeo baviti još u srednjoj školi, uglavnom ga zaokupljaju četiri teme: ljubav prema Bogu, domovini, ženi i majci a posebno su zapamćeni njegovi stihovi iz vremena Domovinskog rata kada je izdao zbirku „Zov Hrvata Bosanskog Posavlja”. Tridesetak njegovih pjesama je uglazbljeno a u pripremi mu je zbirka pjesama „Prizemlji se čovječe“. U ovom dijelu programa u Knjižnici, uz autora i ravnatelja Franju Novaka, govorili su ili čitali, svoje ili tuđe, stihove, Marinko Markota, Ivan Abibović, Željka Rezo, Kata Tutić, Iva Glibo i Mirjana Hrust.
Vid Marić je cijeli radni vijek proveo na željeznici a u slobodno vrijeme bavio se sportom, planinarenjem i slikanjem. Česti motivi na njegovim slikama su vezani uz vjerski život pa je primjerice, dosta radio portrete svetaca. Prigodnim riječima o njemu su govorili Dragutin Kepić i Marinko Markota, supruga Katica se zahvalila na prilici da Vide izloži svoje slike, dok je izložbu otvorila gradonačelnica Marija Šarić.
U glazbenom dijelu programa nastupili su Vladimir Štibrić, Ema Letić i Kulturno-umjetničko društvo iz Bekteža.

Tekst i foto: V.Milković

Vezano
Vezano
Događaji
Zadnje objave
Fotogalerija
Povodom Dana županije uz spomenik hrvatskim braniteljima položeni vijenci
Besplatna kontrola tlaka i šećera u krvi
 Svetkovina Uskrsnuća Gospodnjega u požeškoj Katedrali
Blagoslov hrane u Pleternici
Uskrsni sajam i podjela posnog obroka u Požegi