Search
Close this search box.

U POŽEGI Čak 850 mladih pjevača odmjerilo vještine na Međunarodnom natjecanju Vallis aurea cantat

Među mnogobrojnim aktivnostima koje provodi, Glazbena škola Požega bila je i domaćin devetog Međunarodnog natjecanja Vallis aurea cantat, namijenjenog amaterskim, crkvenim i školskim zborovima te folklornim društvima, dječjim klapama i drugim ansamblima.
Na ovogodišnjem natjecanju sudjelovalo je 30 zborova iz cijele Hrvatske te četiri slovenska zbora iz Laškog, Šentjerneja, Slovenj Gradca i Frama, s ukupno 850 pjevača u dobi od sedam do petnaest godina.
– Prije deset godina započela je ova lijepa priča odmah nakon što smo uselili u ovaj novoizgrađeni prostor, u ovu lijepu Glazbenu školu. Tada smo, u suradnji s Hrvatskom udrugom zborovođa, organizirali prvo natjecanje pa se zahvaljujem gospodinu Starcu na svemu dobrom što je učinio za ovo natjecanje. Ovo nam je najuspješnija godina kada je u pitanju broj prijavljenih sudionika, ukupno ih je gotovo 900. Svakako je to motivirajuće za članove dječjih zborova, ali doprinosi i populariziranju Glazbene škole Požega, našeg grada i županije – rekao je Alen Kovačević, ravnatelj Glazbene Škole Požega.

 

U ime organizatora Hrvatske udruge zborovođa i Glazbene škole Požega dobrodošlicu je poželjela i profesorica Branka Horvat, uz najavu zborova i članova ocjenjivačkog odbora.
Ocjenjivački odbor činili su Tomislav Čekolj (Hrvatska), Janja Knapić (Hrvatska), Luka Kostelac (Hrvatska), Leila Najafoushani (Iran), Milad Omranloo (Iran), Martina Prevejšek (Slovenija), Gabriel Rovňák (Slovačka) i Branko Starc (Hrvatska).
IX. Međunarodno natjecanje Vallis aurea cantat otvorio je zamjenik županice Požeško-slavonske županije Ferdinand Troha, istaknuvši kako je Požega sjedište izvornosti u mnogočemu pa tako i u glazbi.
– Danas je Požega sjedište izvornosti u mnogočemu. Drago mi je da je to i u glazbi i da je već deveti put mjesto gdje se susreću zborovi, gdje mladi pokazuju svoj talent i sve ono lijepo što nam glazba pruža. Kažu da je Bog dao čovjeku najljepši i najmilozvučniji instrument u njegovu glasu, a to zborovi vrlo često znaju dokazati. Znam da će danas i povjerenstvo imati tešku, ali lijepu zadaću, jer birate najbolje od najboljih. Želim vam da u svom radu budete što objektivniji, i da trud mentora i profesora, i djece bude u tom smislu nagrađen te s tom željom otvaram ovo IX. Međunarodno natjecanje Vallis aurea cantat – istaknuo je Troha.

Pobjednički pehar Vallis aurea cantat – 2024. pripao je Velikom zboru Lovranske črešnjice Osnovne škole Viktora Cara Emina iz Lovrana i maestri Nataliji Banov.

Izvor: pszupanija.hr
Foto: Glazbena škola Požega

Vezano
Vezano
Događaji
Zadnje objave
Fotogalerija
Norijada u Požegi
Kutjevački planinari obišli Karlovačko, Samoborsko i Žumberačko gorje
Krizma u Župi sv.Terezije Avilske Požega
Duhovsko bdjenje mladih u požeškoj Katedrali
Maturanti Gimnazije Požega