Search
Close this search box.

U POŽEGI JE NA DANAŠNJI DAN ROĐEN Julije Kempf-učitelj, pedagoški pisac i povjesničar

Na današnji je dan 25. siječnja 1864. godine u Požegi rođen Julije Kempf-učitelj, pedagoški pisac i povjesničar.  Jedan od najpoznatijih Požežana osnovnu školu i šest razreda gimnazije završio je u rodnom gradu, a Učiteljsku školu u Zagrebu. Od 1884. bio je učitelj u Novom Vinodolu i Zagrebu, a zatim od 1895. do 1917. ravnatelj Dječačke pučke škole i školski nadzornik u Požegi, gdje osniva Gradski kulturno-historijski muzej (1925), postavši njegov prvi upravitelj. Funkciju muzejskog kustosa i ravnatelja obavlja do 1934. godine. Veliko je bilo područje njegovog zanimanja i aktivnosti pa je obnašao brojne dužnosti u kulturno-društvenom životu. Bio je glavni promicatelj kulturnih i prosvjetnih aktivnosti u Požegi, a na njegov je poticaj osnovan Gradski prosvjetni odbor, koji je organizirao predavanja, analfabetske tečajeve i skupljao knjige za gradsku knjižnicu. Od 1925. do 1929. godine obnašao je funkciju gradonačelnika Požege, a imenovan je počasnim građaninom.

MonografijaPožega“-polazište za istraživanje Požeštine

Kempf je napisao više od 400 stručnih članaka te nekoliko desetaka monografija, iznimno važnih za kulturnu povijest Grada Požege. Svoje radove iz pedagogije i metodike objavljivao je u pedagoškim časopisima „Napredak“, „Hrvatski učitelj“ i drugim. U svojoj najpoznatijoj i vrlo opsežnoj monografiji Požega (1910), sa 717 stranica i 318 slika, opisao je zemljopisne značajke i povijest grada i njegove okolice od najranijih vremena do početka 20. stoljeća. Treba napomenuti da je ovo kapitalno djelo, zbog znanstvene utemeljenosti i tematske širine, i danas značajno polazište za istraživanje Požeštine. Julije Kempf marljivo je i s ljubavlju skupljao i analizirao arhivsko gradivo, proučavao povijest Slavonije, posebno požeškoga kraja, a smatra se utemeljiteljem zavičajne povijesti. Priredio je i objavio radove iz kulturne povijesti (Dnevnik Ane Jelisave Janković, 1933), a za mladež je pisao zemljopisne crtice i putopise hrvatskih istraživača. Glavna njegova djela su: Listovi iz Afrike(1891), Novi listovi iz Afrike (1894), Od Save do Adrije Bosnom i Hercegovinom (1898), Uz obalu Adrije: po Hrvatskom Primorju (1902), Požega: zemljopisne bilješke iz okoline i prilozi za povijest slobodnog i kraljevskog grada Požege i požeške županije (1910), Mladom đačetu 1000 riječi iz hrvatske povijesti (1910), Oko Psunja (1924), Iz prošlosti Požege i požeške županije (1926), a posthumno su 1996. tiskani Kempfovi memoari Moja požeška sjećanja.

Spomen-ploča na rodnoj kući i poprsje ispred škole

Julije Kempf je umro je 8. lipnja 1934. u Požegi u 71. godini života. U spomen na ovoga poznatog Požežanina, na rodnoj kući podignuta je spomen-ploča s njegovim likom. Ulica u kojoj se nalazi dobila je po njemu ime, te  osnova škola u kojoj je radio i bio ravnatelj. Ispred školske zgrade postavljeno je 1992. godine njegovo poprsje (bista), rad akademskog kipara Branka Petrovića.

Pripremio: I. T.

Foto: Arhiva

Vezano
Vezano
Događaji
Zadnje objave
Fotogalerija
Sportski susret učenika katoličkih srednjih škola RH
Povodom Dana županije uz spomenik hrvatskim braniteljima položeni vijenci
Besplatna kontrola tlaka i šećera u krvi
 Svetkovina Uskrsnuća Gospodnjega u požeškoj Katedrali
Blagoslov hrane u Pleternici