Search
Close this search box.

U POŽEGI Jučer je 107 ročnika započelo dragovoljno vojno osposobljavanje

U Bojni za temeljnu vojnu obuku Središta za obuku pješaštva i oklopništva u Požegi 25. travnja 2024., s obukom dragovoljnog vojnog osposobljavanja započeo je drugi ovogodišnji uputni rok ročnika, odnosno 42. naraštaj. Riječ je o 107 ročnika, odnosno 88 mladića i 19 djevojaka iz svih krajeva Republike Hrvatske koji su stigli u vojarnu „123. brigade HV“ u Požegi. Među njima su i trojica mladića iz Bosne i Hercegovine. 
Potpisivanjem Ugovora o dragovoljnom vojnom osposobljavanju započinje njihova osmotjedna obuka iz temeljnih vojnih vještina. Nakon zaduživanja opreme, ročnici su raspoređeni  u postrojbe i pod budnim okom njihovih instruktora i zapovjednika, započinju dragovoljno vojno osposobljavanje.
Prva dva tjedna posvećena su uvođenju i prilagodbi na vojno okružje, a nakon polaganja svečane prisege, slijedi glavno obučno razdoblje. Ono obuhvaća podizanje psihofizičke spremnosti, pripremna gađanja, pojedinačne vojničke zadaće u realnim uvjetima, a  na kraju petotjednog razdoblja objedinjuju se sva znanja i vještine stečene kroz dotadašnju obuku.
Kraj dragovoljnog vojnog osposobljavanja obuhvaća završno ocjenjivanje, nakon kojega slijedi natjecanje za najboljeg ročnika i ročnicu.
Za većinu mladića i djevojaka koji su se prijavili, ovo je prvi korak prema profesionalnoj vojnoj karijeri. Naime, uspješnim završetkom dragovoljnog vojnog osposobljavanja ispunjavaju uvjet za specijalističku vojnu obuku i potpisivanje ugovora o djelatnoj vojnoj službi. Ročnici koji se po završetku temeljne obuke ne odluče za vojnu karijeru postaju pripadnici razvrstane pričuve.

Izvor: Ministarstvo obrane Republike Hrvatske
Samostalna služba za odnose s javnošću i izdavaštvo

Vezano
Vezano
Događaji
Zadnje objave
Fotogalerija
Norijada u Požegi
Kutjevački planinari obišli Karlovačko, Samoborsko i Žumberačko gorje
Krizma u Župi sv.Terezije Avilske Požega
Duhovsko bdjenje mladih u požeškoj Katedrali
Maturanti Gimnazije Požega