Search
Close this search box.

U POŽEGI Održan sastanak Vatrogasnog stožera Hrvatske vatrogasne zajednice

U prostoru Dobrovoljnog vatrogasnog društva Požega danas je održan sastanak Vatrogasnog stožera Hrvatske vatrogasne zajednice, kojemu je prisustvovao glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, sa zapovjednicima iz cijele Hrvatske, i županica Antonija Jozić. Nakon sastanka upriličena je svečana prezentacija vatrogasnog vježbališta Javne vatrogasne postrojbe Grada Požege. Obraćajući se u pozdravnoj riječi sudionicima svečanosti, županica je zahvalila pripadnicima JVP Grada Požege na trudu i angažmanu na izgradnji vježbališta te naglasila kako je to mjesto gdje će naši vatrogasci moći proći određene obuke i treninge, koji će sigurno pridonijeti da budu još operativniji kada zatreba.

-Znamo da su oni operativni i da uistinu imamo izvrsne vatrogasce na području Požeško-slavonske županije i možemo se njima ponositi, ali cjeloživotno obrazovanje i edukacija je ono što moramo raditi i činiti pod budnim okom zaposlenika Javne vatrogasne postrojbe Grada Požege-poručila je županica.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković je napomenuo kako je održan jedan od završnih sastanaka za pripremu protupožarne sezone 2022. temeljem Programa aktivnosti Vlade Republike Hrvatske .

-Današnji sastanak je nastavak sastanka od prije dvadesetak dana s Brača, a danas smo točno definirali dislokacije vatrogasnih snaga i razmotrili sve one probleme koji se još uvijek pojavljuju u Vatrogasnim zajednicama priobalnog područja. Definirali smo dislokacije na otocima, u priobalnom dijelu, te izmještanje interventnih postrojbi iz Divulja, Šibenika i Zadra u zaleđe Dalmatinske zagore. Pripreme su do sada napravljene jako dobro, prije svega zahvaljujući ne samo vatrogascima, nego i jedinicama lokalnih samouprava: načelnicima, gradonačelnicima, županima, županicama. Svi su oni više ili manje dostavili planove angažiranja snaga i priprema i zaista je to nova vrijednost u programima aktivnosti. Poslije splitskog požara puno toga se promijenilo u sustavu vatrogastva-zaključio je  glavni vatrogasni zapovjednik.

Zapovjednik JVP Grada Požege Dalibor Hrunka je nazočne upoznao s gradnjom novootvorenog vatrogasnog vježbališta te zahvalio glavnom vatrogasnom zapovjedniku što je doveo u Požegu cijelo vatrogastvo Republike Hrvatske.
-Stvarno smo ponosni na to, htjeli smo prezentirati naš dvogodišnji rad, a na vatrogasnom vježbalištu planiramo obučavati i dobrovoljne i profesionalne vatrogasce. Uvijek su nam bitni treninzi jer nikad ne znamo što će se dogoditi na terenu. Glavni vatrogasni zapovjednik dao nam je neke ideje da bismo mogli djelovati na razini gdje bi nam dolazili i vatrogasci iz drugih krajeva. Ovim putem pozivam ih da dođu, probaju s nama i podijele svoja iskustva, a da i mi naučimo nešto novo od njih, jer cijeli život učimo-kazao je D. Hrunka.

U pozdravnoj riječi požeški  gradonačelnik Željko Glavić je izrazio zadovoljstvo time što se vatrogasna struka unapređuje i razvija i ovdje u Požegi.- Dolazak visokih gostiju na čelu sa Slavkom Tucakovićem nam je poticaj da nastavimo i dalje ulagati u naše vatrogasce, jer vidjeli smo prije jedanaest mjeseci što znači imati spremnu vatrogasnu postrojbu. Mogu reći da su većinu posla nakon one velike tuče odradili vatrogasci, u onom prvom mahu kada drugi nisu mogli ništa pomoći, i hvala im na tome-zaključio je gradonačelnik.

Tekst i foto: I. Tomić

Vezano
Vezano