Search
Close this search box.

U POŽEGI PREDSTAVLJENA LISTA HDZ-A ZA EUROPSKI PARLAMENT A.Plenković – „U proteklih 11 godina iz europskih izvora smo apsorbirali 20,5 milijardi eura, uplatili smo u zajednički europski proračun 6 milijardi eura članarine, pa znači da smo sada kao zemlja neto korisnica 14,5 milijardi eura u plusu”

U Požegi je jučer predstavljena lista Hrvatske demokratske zajednice za predstojeće izbore za Europski parlament. Uz nositelja liste Andreja Plenkovića, skupu je prisustvovalo još šestero kandidata za EU parlament.
Lista HDZ-a pod brojem 5, kazao je predsjednik Plenković, ima najkvalitetnije kandidate. – Na listi je četvero aktualnih europskih zastupnika, četvero bivših, troje bivših ministara, naš predsjednik hrvatske zajednice županija, podpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju gospođa Šuica i ja kao predsjednik Vlade koja je u proteklih 8 godina nastojala kroz politiku modernog suverenizma maksimalno kapitalizirati naš osnaženi međunarodni položaj a to je da smo nakon članstva u EU prije 11 godina krenuli odmah odvažno i odlučno prema Šengenskom prostoru, prema eurrostabilizacijskom mehanizmu….da smo ostvarili te ciljeve početkom 2023.godine, da smo za ovo desetljeće osigurali 25 milijardi europskih sredstava za ravnomjerniji razvoj naše zemlje, za subvencije poljoprivrednicima, za ulaganja u infrastrukturu, za brojne socijalne programe koje smo provodili…Kroz program Slavonija, Baranja i Srijem smo 3 milijarde eura uložili u pet slavonskih županija – rekao je A.Plenković i potom dodao:
– Naša je ambicija na ovim izborima prikazati hrvatskim građanima, prije svega važnost EU parlamenta kao jedne od ključnih europskih institucija gdje naši zastupnici i zastupnice sudjeluju u donošenju europskih zakona koji su izravno primjenjivi u naš pravni sustav ili se transponiraju zakonodavnom aktivnošću Vlade i Hrvatskog sabora. Naši zastupnici i zastupnice odlučuju o europskom proračunu a to je jedna od najvažnijih ovlasti. Znamo da smo u proteklih 11 godina iz europskih izvora apsorbirali 20,5 milijardi eura, uplatili smo u zajednički europski proračun 6 milijardi eura članarine, pa znači da smo sada kao zemlja neto korisnica 14,5 milijardi eura u plusu. Takva pozicija Hrvatska trajat će još niz godina a našim smo naporima od 2016, kad smo krenuli s našim mandatom i kad smo zatekli zemlju na samo 62 prosjeka razvijenosti Europske unije po kriteriju BDP-a po stanovniku, digli je na 76 posto, dosegnuli razvoj Mađarske koja je u EU 9 godina i dva mjeseca više nego mi, ostavili smo iza sebe niz članica koje su dulje u EU. Sada s ovako velikim gospodarskim rastom u prvom kvartalu, idemo s procjenom kao Vlada da će rast gospodarski u 2024. biti 3,5 posto, idemo ubrzano prema našem cilju a to je da na kraju mandata naše Vlade i ovog saziva Hrvatskog sabora dođemo iznad 80 do 82 posto prosječne razvijenosti EU – istakao je predsjednik HDZ-a. On je također naglasio kako trenutno u Hrvatskoj radi 1 722 000 ljudi što je najveći broj zaposlenih ikad a kreditni rejting zemlje je podignut od ‘smeća’ u investicijsku razinu.
– Naš program kroz moto „Važna Hrvatska” u biti znači ‘Utjecajna Hrvatska’, nikad snažnijeg međunarodnog položaja. Ova lista je najsnažnija i najkonkretnija – zaključio je predsjednik HDZ-a.
Izbori za EU parlament su u nedjelju 9.lipnja a na listi HDZ-a broj 5 su: Andrej Plenković, Dubravka Šuica, Davor Ivo Stier, Karlo Ressler, Nikolina Brnjac, Željana Zovko, Sunčana Glavak, Tomislav Sokol, Marko Pavić, Anto Milanović,, Danijel Marušić i Marijana Petir.

Tekst i foto: V.Milković

Vezano
Vezano
Događaji
Zadnje objave
Fotogalerija
Hrvatska – Italija na Trgu bećarca
Blagoslov novih zvona u Župi sv. Ivana Krstitelja
Bodrenje Vatrenih na Trgu bećarca
Misa povodom Dana hrvatskih branitelja Požege
Festival graševine u Kutjevu