Search
Close this search box.

U POŽEGI UZ VALENTINOVO Proglašeni pobjednici natječaja “Moje drago srce” za najljepše ljubavno pismo

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Požegi, u knjižnici Katoličke gimnazije u zgradi Dijecezanskog muzeja proglašeni su pobjednici natječaja za najljepše ljubavno pismo pod nazivom “Moje drago srce” učenika viših razreda osnovne i srednje škole. Pozdravljajući nagrađene učenike, njihove mentore i članove Povjerenstva, predsjednica požeškog Ogranka Matice hrvatske Liljana Marić je napomenula kako je svečanost proglašenja drugi put organizirana uz Valentinovo-Dan zaljubljenih.

-Sve je počelo prošle godine u povodu 350. obljetnice pogibije hrvatskih velikana Petra Zrinskog i Frane Krste Frankopana, ujedno i iste obljetnice postojanja jednog od najljepših i najdramatičnijih ljubavnih pisama u hrvatskoj povijesti, koje je prije svojega smaknuća Petar napisao svojoj supruzi Katarini. Poziv na natječaj uputili smo osnovnim i srednjim školama naše županije kako bismo potaknuli učenike da ne zaborave u ovom digitalnom vremenu na pisanje pisama svojim voljenim osobama. Naime, danas je pisanje pisama među mladima gotovo izumrla forma, uglavnom zamijenjena SMS porukama, telefonskim razgovorima i sličnim. Upravo iz toga razloga željeli smo potaknuti učenike da se pozabave ovom književnom formom, a s druge strane da ih uključimo u aktivnosti Matice hrvatske kojoj je jedna od najvažnijih zadaća i njegovanje hrvatskog jezika i kulture-istaknula je predsjednica. Zahvalila je svima koji su sudjelovali na natječaju, učenicima i njihovim mentorima, članovima Povjerenstva za odabir najljepšeg ljubavnog pisma, na čelu s predsjednicom prof. Marijanom Ćorluka, te ravnatelju Katoličke gimnazije prof. Ivici Bedeničiću na ustupanju prostora knjižnice. Članica Povjerenstva Anita Katić pročitala je pismo koje je organizatora potaknulo na pokretanje ovog natječaja, a Blanka Đimoti Zima, nastavnica hrvatskog jezika u požeškoj Osnovnoj školi Dobriše Cesarića, i Anita Katić, nastavnica hrvatskog jezika u kutjevačkoj osnovnoj školi, govorile su o samom natječaju i pristiglim radovima.

Prvo mjesto Anni Kuzmanović iz Osnovne škole Dobriše Cesarića

U kategoriji osnovnih škola treće mjesto pripalo je učenici Valeriji Marković iz Osnovne škole Zdenka Turkovića u Kutjevu (mentorica Anita Katić) . Drugo mjesto osvojio je rad učenice Tee Topić iz Osnovne škole Stjepana Radića iz Čaglina (mentor Emir Džaferović). Prvo mjesto pripalo je Anni Kuzmanović iz Osnovne škole Dobriše Cesarića (mentorica Blanka Đimoti Zima).

U kategoriji srednjih škola prvo mjesto Ani Gotovac iz Gimnazije

U kategoriji srednjih škola treće mjesto osvojio je rad učenice Marije Kelbasa iz Ekonomske škole (mentorica Maja Pranjić Čorak), a Marija je prošle godine osvojila prvu nagradu. Drugo mjesto pripalo je učenici Obrtničke škole Lauri Orešić (mentorica Anita Nikolić). Prvo mjesto osvojuila je Ana Gotovac, učenica Gimnazije (mentorica Kristina Lešić).

Svim pobjednicima i mentorima uručene su prigodne nagrade, a stručno Povjerenstvo odlučilo je da, osim ovih nagrada, uruči i jedno posebno priznanje učenici Glazbene škole Natei Perinović (mentorica Ramona Filić) zbog iznimne kvalitete njezinog rada koji se ne može baš stoposto uklopiti u formu pisma. Natei je na svečanosti poručeno da nastavi pisati jer ima izniman talent. Naposljetku je predsjednica požeškog Ogranka Matice hrvatske Liljana Marić još jednom svima zahvalila na sudjelovanju u ovom natječaju te poručila da ih ljubav i dalje inspirira, s  njima živi svakodnevno, iz njih zrači i postaje zarazna za sve one u njihovom okruženju.

Tekst i foto: I. Tomić

Vezano
Vezano
Događaji
Zadnje objave
Fotogalerija
Sportski susret učenika katoličkih srednjih škola RH
Povodom Dana županije uz spomenik hrvatskim braniteljima položeni vijenci
Besplatna kontrola tlaka i šećera u krvi
 Svetkovina Uskrsnuća Gospodnjega u požeškoj Katedrali
Blagoslov hrane u Pleternici