Search
Close this search box.

U POŽEGI Započelo dragovoljno vojno osposobljavanje ročnika i vrhunskih sportaša

U Bojnoj za temeljnu vojnu obuku Središta za obuku pješaštva i oklopništva u Požegi je u petak 4. veljače započelo dragovoljno vojno osposobljavanje 33. naraštaja ročnika i 11. naraštaja vrhunskih sportaša. Na temeljnu vojnu obuku prijavilo se ukupno 40 djevojaka i 131 mladić. Među njima je dvoje vrhunskih sportaša, džudaš Robert Klačar i jedriličarka Mihaela Zjena De Micheli-Vitturi. Obuka ročnika trajat će osam tjedana.

Mladići i djevojke su nakon potpisivanja ugovora, zadužili opremu i raspoređeni su u tri obučne satnije, u kojima će sljedećih osam tjedana, pod budnim okom svojih zapovjednika i instruktora,  prolaziti obuku iz programskih područja rukovanja osobnim oružjem, kretanja, komuniciranja, zaštite, reakcije, vojne službe, tjelovježbe i psihološke pripreme ročnika. Vrhunski sportaši, nakon polaganja prisege, ostatak obuke provest će u matičnim klubovima.

Cjelokupna obuka provodit će se u vojarni „123. brigade HV“ u Požegi te na vojnom vježbalištu  „Glavica“ i strelištu „Novo Selo“. Dragovoljni ročnici nakon završene obuke dobivaju vojno-stručnu specijalnost strijelca pješaštva, čime stječu jedan od propisanih uvjeta za profesionalnu vojnu karijeru, odnosno stječu mogućnost sudjelovanja u razvrstanoj pričuvi.

Izvor: Ministarstvo obrane RH

 

Vezano
Vezano
Događaji
Zadnje objave
Fotogalerija
Norijada u Požegi
Kutjevački planinari obišli Karlovačko, Samoborsko i Žumberačko gorje
Krizma u Župi sv.Terezije Avilske Požega
Duhovsko bdjenje mladih u požeškoj Katedrali
Maturanti Gimnazije Požega