Search
Close this search box.

U POŽEŠKOJ GRADSKOJ KNJIŽNICI Predstavljena zbirka ljubavne poezije „Kaplja sna“ pjesnikinje Irene Kalan

Sinoć je na Galeriji svjetlosti požeške Gradske knjižnice predstavljena zbirka ljubavne poezije Irene Kalan iz Bilica pod nazivom “Kaplja sna”. Zbirka je izdana u nakladi Ogranka Matice hrvatske u Požegi, a promociji su prisustvovali dožupan Ferdinand Troha te  brojni ljubitelji pjesničke riječi i gosti. Dožupan je u pozdravnoj riječi naglasio da nam ovih dana treba kapljica sna, kao i zrnce poezije i kapljica nade, u vremenima koja su teška, iza nas i pred nama. Čestitao je autorici i Matici hrvatskoj na održavanju njihovih vrlo sadržajnih dana.

Pozdravljajući nazočne, predsjednica požeškog Ogranka Matice hrvatske prof. Anita Katić izrazila je zadovoljstvo još jednim događanjem u sklopu obilježavanja Dana Matice hrvatske u ožujku, a predstavljanjem ove zbirke dat je doprinos nedavno obilježenom Međunarodnom danu poezije. Predsjednica je zahvalila svima koji su omogućili predstavljanje ove knjige da ugleda svjetlost dana, ponaprije autorici, te je napomenula da se i dalje nastavljaju promocije nekih novih objavljenih knjiga.

Ljubavna čežnja koja je sama sebi dostatna

-Pjesme već prekaljene pjesnikinje Irene Kalan u zbirci „Kaplja sna“ od samog početka nekom magičnom snagom uvlači čitatelja u jednu posebnu atmosferu u kojoj se zbilja pretače u san, a san u zbilju u kojoj se isprepliće neostvarena, najčešće ljubavna čežnja s proživljenim iskustvima, sjećanja sa zamišljanjima, intimni doživljaji s reminiscencijama na opća mjesta u književnosti i općeprihvaćene spoznaje o životu, ljubavi i čovjeku-istaknula je A. Katić. Navela je riječi poznatog pjesnika Enesa Kiševića da je to poezija koja ima i snoviđenja i sveviđenja. Sve je to nekako obavijeno nekom ljubavnom čežnjom koja je sama sebi dostatna, a kojoj nije važno ni da se ostvari. Važno je da je proživljena i doživljena u mašti pjesnikinje ili kako ona kaže da je „sudba samo ostvariti san“.  Na kraju izlaganja predsjednica je citirala tekst iz pjesme „Riječ“ koja završava sa stihovima :“riječi, ah riječi, od njih se razboli, njima se liječi“.

 Pučko i umjetničko pjesništvo s motivima Slavonije

Autor pogovora dr. sc. Vladimir Lončarević iznio je  svoje viđenje i dojmove  o zbirci „Kaplja sna“.  U svom iscrpnom izlaganju napomenuo je kako ga je prva  autoričina zbirka „Mirisne boje tišine“ privukla neodoljivom snagom originalnosti pjesničke riječi.- Znao sam prije dvije godine da autorica može visoko nadrasti taj prvijenac i nisam se prevario, a ovo je kvalitativan skok u odnosu na njenu prvu zbirku. Preuzela je rizik predstaviti se gotovo isključivo ljubavnom poezijom, jer svojevrsno razgolićenje duše zahtijeva veliku pjesničku tankoćutnost da se ne padne u banalni naturalizam ili u varijacije sladunjavih fraza. Naša pjesnikinja je plahovita, lepršava, a u relacijama tjelesne nedohvatnosti njena poezija titra bezvremenom čežnjom, da bi začas provrela žudnjom, dirljivim mislima i asocijacijama. Njenu poeziju krasi slatkoća nježnosti ili točnije rečeno nježna slatkoća- naglasio je V. Lončarervić. Zaključujući izlaganje napomenuo je kako pjesnikinja podjednako dobro vlada slobodnim vezanim stihom, a strofe su  joj većinom semantičke cjeline, pazi na njihovu ritmičnost i muzikalnost. -Dapače, njene pjesme imaju  šansonjerski potencijal, a nadam se da će biti i uglazbljenih pjesama. Krasi je lepršavost stila, opušteno pero, u njenim pjesmama možemo prepoznati odjeke našeg pučkog i umjetničkog pjesništva, a osim ljubavnog repertoara, pjesme nadahnuto prodahnjuju motivi zavičajne Slavonije-kazao je autor pogovora.

Zbirka pjesama kao spomenar ljubavi

Autorica Irena Kalan izrazila je zadovoljstvo brojnošću posjetitelja na pjesničkoj večeri, a posebno je pozdravila goste iz Osijeka, Pakraca i Zagreba. Ponajviše je zahvalila Ogranku Matice hrvatske u Požegi na podršci jer se njena zbirka našla među brojnim i vrsnim Matičinim izdanjima.- Nezamisliv je svijet bez opojnosti i sveprisutnosti ljubavi i zapravo je samo ona i važna. Ova je zbirka u konačnici spomenar ljubavi bića koja ljube neograničeno mjerilima svijeta, a ipak im se pokoravajući  i podnoseći teret pokora, jer ljubav je i oganj i iskra-istaknula je autorica.  Tijekom večeri pjesme iz zbirke „Kapljica sna“ interpretirale su Senka Slivar, Sandra Halt Ćuže,  Verica Sinjaković i autorica Irene Kalan, uz glazbenu pratnju prof. Alena Farkaša na gitari. Zapažen nastup na klaviru imao je prof. Leonardo Marković. Voditeljica pjesničke večeri bila je prof. Nataša Puljašić.

Tekst i foto: I. Tomić

 

            –

 

 

 

 

Vezano
Vezano