Search
Close this search box.

U POŽEŠKOJ KATEDRALI Solistički orguljaški koncert Mihaela Mojzeša

U četvrtak 5. listopada 2023. godine, u nizu Orguljaških večeri u požeškoj Katedrali, solistički koncert pod nazivom „Tu es Petra“ održao je Mihael Mojzeš, orguljaš požeške Katedrale. Mihael Mojzeš je 2015. godine završio Glazbenu školu Jan Vlašimsky u Virovitici, a 2019. preddiplomski studij orgulja i crkvene glazbe na Institutu za crkvenu glazbu Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu nakon čega upisuje diplomski studij orgulja na Muzičkoj akademiji u klasi prof. dr. art. Ljerke Očić. Tijekom studija tri puta je primio dekanove nagrade za najbolji uspjeh na preddiplomskom studiju, a zahvaljujući međunarodnom programu Erasmus+, tri semestra provodi na studentskoj razmjeni na Visokoj glazbenoj školi u Weimaru u klasi prof. Martina Sturma. Usavršavao se također i na seminarima uglednih domaćih i inozemnih orguljaša (David Cassan, Edoardo Belotti, Martin Schmeding).
Na svom prvom recitalu za orguljama požeške Katedrale predstavio se izborom raskošnih djela orguljske literature. Koncert se započeo Bachovom Fantazijom i fugom u g-molu, a nastavio sa Koralom u h-molu Césara Francka koji je nadahnut majstorskim djelom Johanna Sebastiana Bacha te pripada među posljednje Franckove skladbe. Riječ je o gotovo 15-minutnom djelu tijekom kojega se odvijaju mnoge varijacije na osnovnu glazbenu temu. Koncert se nastavio izvedbom Druge fantazija za orgulje francuskog skladatelja Jehana Alaina.  
Dva završna djela na koncertu posebno su dobro ilustrirala razlike između francuske i njemačke orguljske tradicije. Muletova je toccata Tu es Petra skladana na tipičan francuski način, s pijanističkim figurama koje podsjećaju na crkvena zvona, dok Regerova Passacaglia u e-molu obiluje varijacijama koje tek na koncu skladbe ostavljaju trajniji dojam na slušatelje – čemu su zasigurno mogli posvjedočiti i slušatelji koncerta novoimenovanog orguljaša požeške Katedrale.

Izvor: Požeška biskupija

Vezano
Vezano
TijelovoPL
Tijelovo u Svetištu Gospe od Suza

Blagdan Tijelova proslavljen je danas i u Svetištu Gospe od Suza u Pleternici. Misno slavlje je predvodio rektor Svetišta preč.Antun…

0DanDržavnosti
Dan državnosti u Požegi

Povodom Dana državnosti uz spomenik na Trgu 123.brigade danas su položeni vijenci i zapaljeni lampioni. Učinili su to predstavnici udruga…