Search
Close this search box.

U POŽEŠKOJ KATEDRALI Uvedeni u službu novi počasni kanonici

Uvečer 28. lipnja 2023. požeški biskup Antun Škvorčević predvodio je u požeškoj Katedrali slavlje prve Večernje svetkovine apostolskih prvaka sv. Petra i Pavla, tijekom kojeg je uveo u službu dvojicu novih počasnih kanonika Stolnog kaptola sv. Petra u Požegi, msgr. Antuna Prpića, umirovljenog svećenika i Josipa Klarića, župnika Župe sv. Ilije Proroka u Brodskom Stupniku.

U svom nagovoru biskup Antun je podsjetio sudionike slavlja da je požeški kraj od početka 13. stoljeća do osmanlijskog osvajanja imao Zborni kaptol pod zaštitom sv. Petra sa sjedištem u današnjem mjestu Kaptol s posebnim zadaćama u Crkvi i šire u društvu kao „locus credibilis“. Nakon osnutka Požeške biskupije Sveta Stolica je pod nazivom istoga srednjovjekovnog Zbornog kaptola osnovala Stolni kaptol sv. Petra u Požegi, katedralni Kaptol. Kazao je da su članovi Stolnog kaptola svećenici koji su pozvani doprinositi slavi Božjoj u liturgijskim slavljima u stolnoj ili katedralnoj Crkvi, napose na pontifikalnim slavljima i voditi brigu o samom katedralnom zdanju. Čestitao je kanonicima svetkovinu njihova zaštitnika sv. Petra sa željom da ih on neprestano prati u nastojanju oko vršenja spomenute zadaće, te da surađujući s biskupom zauzeto naviještaju u stolnoj crkvi onu vjeru za koju je sv. Petar položio svoj život. Vjera je to u Isusa Krista, Sina Boga živoga.

Dodao je da je to onaj Petar kojeg je Isus na dan Pedesetnice ispunio svojim Duhom i postavio ga da bude vidljiva glava njegove Crkve, rekavši mu: „Ti si Petar-Stijena i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju i vrata paklena neće je nadvladati“. Toga Petra vjerom prepoznajemo u njegovu nasljedniku, rimskom biskupu, papi, te svoje poslanje vršimo u zajedništvu opće Crkve. Biskup je zamolio sv. Petra da pomogne kako bi požeški Stolni kaptol u suradnji s biskupom bio vjeran dionik poslanja koje je Isus povjerio sv. Petru i drugim apostolima, a koje se ostvaruje u Crkvi po biskupima, članovima Zbora apostolskih nasljednika na čelu s rimskim biskupom. Izrazio je radost što se sedmorici članova Stolnog kaptola večeras pridružuju dvojicu počasnih članova i što će ih uvesti u službu.

Kanonik lektor Josip Krpeljević pročitao je zatim dekrete o imenovanju spomenute dvojice počasnih kanonika, a nakon toga novoimenovani počasni kanonici su u skladu s crkvenim propisima ispovjedili vjeru i položili prisegu. Biskup ih je odjenuo u kanoničko korsko odijelo, ukrašeno križem na kojem je replika pečatnjaka srednjovjekovnog Zbornog kaptola s likom sv. Petra a potom ih je prepošt Ivica Žuljević poveo na njihova mjesta u kanoničkoj klupi u katedralnom svetištu. Nakon Večernje molitve uslijedilo je misno slavlje koje je predvodio prepošt Žuljević, uz koncelebraciju novih počasnih kanonika.

Izvor: Požeška biskupija

Vezano
Vezano