Search
Close this search box.

U POŽEŠKOJ PJEŠAČKOJ ZONI Održan Dan otvorenih vrata policije i Policijske akademije

U Požegi je danas u pješačkoj zoni kod Suda održana manifestacija Dan otvorenih vrata policije i Policijske akademije, tijekom koje su građani, a osobito srednjoškolci, mogli doznati kako postati policajac. Policijski službenici Policijske postaje Požega su  prezentirali opremu: uređaj za snimanje brzine, uređaje za mjerenje koncentracije alkohola, uređaj za utvrđivanje prisutnosti droge u organizmu, vozilo za očevide, presretač i motocikl, a policijski službenici ureda načelnika predstavili su nacionalne programe koje provode. Policijski službenici kriminalističke policije su prezentirali testere za droge, uzorke raznih vrsta droga te opremu kriminalističke tehnike, a policijski službenici protueksplozijske zaštite predstavili su svoju opremu i rad. Interventna jedinica policije prezentirala je opremu i naoružanje koje koristi te demonstrirala borilačke vještine, primjenu palice, oružja i taktike postupanja te primjenu policijskih ovlasti, što je privuklo posebnu pozornost građana u pješačkoj zoni. Zapovjednik Marijan Kovačević građanima je opisao pojedine vježbe.

Zainteresiranim učenicima objašnjen je proces obrazovanja te je istaknuto da Ministarstvo unutarnjih poslova  planira upis 480 polaznika/polaznica u Program srednjoškolskog  obrazovanja odraslih  za  zanimanje  policajac/policajka  u  2022./2023. godini. Program će  započeti sukladno epidemiološkoj situaciji u to vrijeme, najranije 19.  rujna 2022. godine, a polaznici/polaznice će se nakon završenog Programa primati u radni  odnos u Ministarstvo unutarnjih poslova, policijske uprave odnosno  u ostale ustrojstvene jedinice Ravnateljstva policije, sukladno potrebama službe. Natjecati se mogu državljani i državljanke Republike Hrvatske pod  uvjetima da imaju završenu srednju školu u trogodišnjem ili četverogodišnjem trajanju, da nemaju navršenih 28 godina na dan 19. rujna 2022. , te da imaju posebnu psihičku i tjelesnu zdravstvenu sposobnost. Osim toga, moraju ispunjavati posebno propisanu razinu tjelesne motoričke sposobnosti, biti osobno dostojni za obavljanje policijske službe, a uvjet je i da nisu članovi političke stranke. Kandidati koji ispune navedene uvjete prolaze psihološko testiranje i tjelesne motoričke sposobnosti koje se provode u Policijskoj akademiji i u onim policijskim upravama u kojima se prijavi veći broj kandidata. Tjelesnu zdravstvenu sposobnost utvrđuje zdravstvena komisija Doma zdravlja Ministarstva unutarnjih poslova, Šarengradska ulica 3 u Zagrebu. Nazočne je s tim i programom manifestacije upoznala Nikolina Janković, glasnogovornica Policijske uprave požeško-slavonske.

Cilj ove manifestacije bio je da se potaknu učenici završnih razreda srednjih škola i drugi mladi sugrađani da se uključe u program školovanja Policijske akademije te postanu perspektivni policajci i policajke. Na manifestaciji su bili nazočni zamjenik načelnika PU požeško-slavonske Dalibor Bauer sa suradnicima, voditeljica Službe za nakladničko-knjižničnu djelatnost i Muzeja policije Helena Jelinek Mareljić te gosti s Policijske akademije.

Tekst i foto: I. Tomić

Vezano
Vezano