Search
Close this search box.

U POŽEŠKOJ ŽUPI SV. LEOPOLDA MANDIĆA Blagoslov obnovljene župne kuće

Jučer na početku devetnice za blagdan sv. Leopolda Mandića, zaštitnika istoimene župe u Požegi, biskup Antun Škvorčević blagoslovio je prostore obnovljene župne kuće. Pozdravljajući okupljene vjernike u župnoj crkvi na čelu sa župnikom Jozom Jurićem i svećenicima Požeškog dekanata predvođenima dekanom Brankom Šipurom, biskup je kazao kako u sv. Leopoldu Mandiću gledamo Božje djelo, i da nas on neprestano potiče da razmišljamo kako da i mi Bogu omogućimo da on u nama svojom milosnom snagom ostvaruje svoj naum.

Dok nastojimo oko osobne duhovne izgradnje u svojoj Župi, potrebno je truditi se također oko uređenja i onoga materijalnog što služi našem duhovnom dobru. Kazao je da se zajedno sa župnikom, župnim vikarom i svim župljanima raduje što su uspjeli obnoviti župnu zgradu i stan za župnika i druge svećenike. Napomenuo je kako svako naše ljudsko nastojanje nije uspješno bez Božje pomoći, podsjetivši na riječi Psalma 127: »Ako Gospodin kuću ne gradi, uzalud se muče graditelji. Ako Gospodin grada ne čuva, uzalud stražar bdi. Uzalud vam je ustat’ prije zore i dugo u noć sjediti, vi što jedete kruh muke: miljenicima svojim u snu on daje.« Istaknuo je da u tom smislu želimo i obnovljeni župni dom povjeriti Bogu blagoslovom koji na njega zazivamo. Spomenuo je kako je župa mjesto gdje se Crkva svakodnevno očituje, i to osobito u svetim slavljima, evangelizaciji, međusobnom pomaganju i življenju vjerničkog zajedništva.

Otvaranje novoobnovljenih prostora ove Župe prigoda je zahvaliti Bogu za sva njegova dobročinstva koja nam daje po njezinu djelovanju i svećeničkom služenju. Pozvao je sudionike slavlja na molitvu da ovaj župni dom bude mjesto iz kojeg će se što djelotvornije ostvarivati župno poslanje.
Nakon molitve, biskup Antun je u pratnji svećenika i ministranata poškropio blagoslovljenom vodom i pokadio obnovljene prostorije župne kuće, a potom i sve vjernike u crkvi, podsjetivši ih na ono što su u svetom krštenju postali.


Potom su riječi zahvalnosti biskupu Antunu uputili članovi župne zajednice križara. Mladić Karlo Hruškar čestitao mu je rođendan, koji će proslaviti u predstojeću nedjelju, 8. svibnja, podsjetivši da je istoga dana 1898. godine rođen i zagrebački nadbiskup bl. Alojzije Stepinac, uzor bogoljublja, čovjekoljublja i domoljublja. Poželio je da Bog biskupu Antunu podari dobro zdravlje, te da ga u njegovim pastirskim nastojanjima prati zagovor nebeskog zaštitnika njihove župe Sv. Leopolda i drugog zaštitnika Požeške biskupije, bl. Alojzija Stepinca. Djevojka pak Mia Pačarek uručila mu je cvijeće i košaru s darovima. Riječi zahvalnosti i čestitku biskup Antunu u ime župljana uputio je i župnik Jozo Jurić, zaželjevši da ga Gospodin podrži u zajedništvu s njima, te da svatko u svom poslanju uzmogne tako živjeti i djelovati da na koncu zavrijedi nagradu života vječnoga.


Zahvaljujući na čestitkama i dobrim željama, biskup je naglasio da najviše i najbolje činimo kad jedni za druge molimo, te preporučujući se u njihove molitve. Svim župljanima na čelu sa župnikom i njegovim suradnicima čestitao je na ostvarenom djelu obnove župne kuće, naglasivši kako je svećenicima potreban dostojan stan kako bi mogli što zauzetije pastoralno djelovati. Pozvao je župljane da mole za svoje svećenike, te im je čestitao predstojeći blagdan sv. Leopolda Mandića, njihova župnog zaštitnika. Izrazivši radost što će se uskoro s njima ponovno vidjeti na slavlju svete potvrde, na sve njih zazvao je Božji blagoslov.


Unutrašnje uređenje župne kuće započelo je 14. lipnja 2021. godine. Radovi su obuhvaćali postavljanje novih instalacija i sanitarne opreme, novih radijatora i podova, vrata i prozora, a izvršena je detaljna rekonstrukcija i reorganizacija prostora u prizemlju i na katu, čime je župna kuća postala funkcionalniji i organiziraniji prostor za stanovanje i pastoralno djelovanje. Radove su izvele poduzeća »Elektro team« i »Raguž ing. Krešimir« sa svojim podizvođačima, a obnovu su svojim donacijama potpomogle tvrtke »Termo-projekt«, »Alles« i »Color«.

Izvor: Požeška biskupija

Vezano
Vezano