Search
Close this search box.

U RUŠEVU Održana komemoracija za žrtve komunističkih zločina počinjenih u travnju 1945. godine

U organizaciji mjesne Udruge „Put, istina i život“, u Ruševu je jučer održana komemoracija za žrtve komunističkih zločina počinjenih u travnju 1945. godine . U ovom selu podno Dilj-gore dopodne su na mjesnom groblju ispred spomenika posvećenom žrtvama položeni lampioni i zapaljene svijeće, a zatim je u župnoj crkvi održana sveta misa koju je predvodio profesor emeritus Luka Marijanović.

Poslije svete mise formirana je kolona sjećanja koja se svečanim hodom uputila prema spomeniku u središtu sela, gdje je upriličen prigodni program. Prigodnim pozdravnim riječima sudionicima skupa obratila se predsjednica Udruge „Put“ Andrijana Plavi. Državnu himnu otpjevalo je Kulturno-umjetničko društvo „Svilenka“ iz Buka, uz minutu šutnje za sve žrtve. Tajnik Udruge Blaž Arežina pročitao je imena dosad identificiranih žrtava, poslije čega je prof. emeritus Marijanović predvodio molitvu za sve žrtve.

Vijence su položili izaslanstva članova žrtava, na čelu sa Stjepanom Jakabom Pištom, Ministarstva hrvatskih branitelja s ravnateljicom Uprave za zatočene i nestale Ivonom Paltrinieri, Grada Đakova i Zajednice žrtvoslovnih udruga iz Đakova, na čelu s predsjednikom Gradskog vijeća Pavom Cindrićem, Općine Čaglin s načelnikom Daliborom Bardačom, Udruge „Put“, na čelu s predsjednicom Andrijanom Plavi, te izaslanstvo Udruge „Žrtve za Hrvatsku – ogranak Osijek“, s predsjednikom Josipom Zlatarićem. Zatim su predstavnici ostalih žrtvoslovnih udruga položili lampione i zapalili svijeće.

Sudionicima skupa prigodnim pozdravnim riječima obratili su se predstavnik obitelji žrtava Stjepan Jakab Pišta, načelnik Općine Čaglin Dalibor Bardač, predstavnik Grada Đakova Pavo Cindrić i predstavnica Ministarstva hrvatskih branitelja Ivona  Paltrinieri. Naposljetku se svim nazočnima još jednom obratila predsjednica Udruge „Put“ te im zahvalila na dolasku u Ruševo . Za sve goste organiziran je u mjesnom vatrogasnom domu prigodni domjenak.

Pripremio: I. T.

Foto: Udruga Put, Ruševo

Vezano
Vezano