Search
Close this search box.

U SKLOPU „DANA MATICE HRVATSKE U POŽEGI” Proglašeni rezultati natječaja za najljepše ljubavno pismo – prva mjesta su osvojili Patrik Požega i Matea Majstorović!

Patrik Požega u kategoriji osnovnih škola i Matea Majstorović u kategoriji srednjih škola pobjednici su natječaja za najljepše ljubavno pismo. Odluka je to prosudbenoga povjerenstva koje je ocjenjivalo pisma pristigla na natječaj što ga je objavio Ogranak Matice hrvatske u Požegi. Proglašenje najboljih autora ljubavnih pisama održano je danas u Požeškoj kući, u sklopu programa „Dana Matice hrvatske u Požegi”.

Pozdravljajući prisutne predsjednica Ogranka Anita Katić je podsjetila kako živimo u vremenu društvenih mreža koje omogućavaju da poruke do željene osobe stignu ‘isti čas’ pa je forma pisma općenito, tako i ljubavnog, gotovo nestala. Zbog toga se Ogranak prije četiri godine odlučio na raspisivanje natječaja kojim bi potaknuli učenike osnovnih i srednjih škola da se pozabave ovom pomalo zaboravljenom književnom formom. Natječaj je nazvan „Moje drago srce” po uzoru na jedno od najljepših ikad napisanih ljubavnih pisama – pismo što ga je, dan uoči smaknuća u Bečkom Novom Mestu, napisao Petar Zrinski supruzi Katarini.

Na ovogodišnji natječaj Matice hrvatske, Ogranak u Požegi, pristigla su 24 pisma od kojih su deset napisali srednjoškolci. O najboljima među njima odlučivalo je tročlano povjerenstvo a to su profesorice Marijana Ćorluka, Blanka Đimoti Zima i Anita Katić.
Prije proglašenja pobjednika prisutnima su se kratko obratili ravnateljica Gradskog muzeja Požega Ljiljana Marić, za vrijeme čijeg predsjedanja Maticom je i pokrenut Natječaj, te zamjenik županice Ferdinand Troha. Pismo Petra Zrinskog pročitao je prof Miroslav Paulić a pjesmu „Vjeruj u ljubav” otpjevao je zbor Gimnazije Požega. Posjetitelji su također kroz kratki film upoznati s pet ljubavnih parova iz požeške povijesti – to su Hedviga i Dragutin Lerman, Hermina i Josip Eugen Tomić, Terezija i Julije Kempf, Janko i Laura Jurković te Hedviga i Miroslav Kraljević.

U kategoriji osnovnih škola treće mjesto osvojila je Marija Šipek iz OŠ Dobriša Cesarić Požega ( u odsustvu nagradu je preuzela kolegica) čija je mentorica prof. Blanka Đimoti Zima, drugo mjesto je osvojila Mia Štivić iz OŠ Zdenka Turkovića Kutjevo s mentoricom prof. Marijom John Ament dok je prvo mjesto pripalo Patriku Požegi iz OŠ Mladost Jakšić i mentorici prof. Marijani Benić. Patrik je, inače, bio jedini muškarac koji se javio na natječaj.

U kategoriji srednjih škola treće mjesto osvojila je Jana Dvoraček iz Gimnazije Požega čija je mentorica bila prof. Duška Galić, drugoplasirana je bila Ena Podobnik iz Katoličke gimnazije s pravom javnosti u Požegi i njen mentor prof. Miroslav Paulić dok je najljepše ljubavno pismo napisala Matea Majstorović iz Ekonomske škole u Požegi čija je mentorica prof. Marija Šag Sadilek. Nagrade je svima uručio dožupan Ferdinand Troha.
Autori nagrađenih ljubavnih pisama dobili su na poklon slatkiše a dvoje najboljih i poklon bon od 30 eura u jednoj prodavaonici kozmetičkih sredstava.

Kažimo na kraju da je objavljivanje rezultata Natječaja za najljepše ljubavno pismo bilo prvo u nizu događanja iz ovogodišnjeg programa obilježavanja Sana grada Požege.

Tekst i foto: V.Milković

Vezano
Vezano
Događaji
Zadnje objave
Fotogalerija
Zoran Vakula i pleternički školarci
Komemoracija u Ruševu
Povodom Dana županije uz spomenik hrvatskim braniteljima položeni vijenci
Besplatna kontrola tlaka i šećera u krvi
 Svetkovina Uskrsnuća Gospodnjega u požeškoj Katedrali