Search
Close this search box.

U SLAVU VRO „BLJESAK“ Predstavljena zbirka „Bljesci“ – poezija Domovini, u dobru i zlu Irene Kalan

Ovih dana u Pakracu se obilježava 29. obljetnica VRO „Bljesak“ kojom je u potpunosti oslobođena zapadna Slavonija, odnosno oko 500 kvadratnih kilometara okupiranog područja.
Prvi događaj kojim je program obilježavanja započeo je predstavljanje zbirke poezije „Bljesci“poezija Domovini, u dobru i zlu autorice Irene Kalan u Muzeju vojne i ratne povijesti u Pakracu 25. travnja 2024. Potporu za tisak ovog djela dalo je Ministarstvo hrvatskih branitelja, a promociji je nazočila gđa Marina Štimac iz područnog odjela Požeško-slavonske županije kao predstavnica MHB-a. Ispred Grada Pakraca nazočnima se obratio gosp. Miroslav Ivančić. Program promocije započeo je hrvatskom himnom i minutom tišine u čast poginulim braniteljima. Autoricu je publici predstavila pjesnikinja Senka Slivar uz interpretaciju odabranih pjesma iz zbirke. Pjesme su čitali i autorica Kalan i njezin sin Oliver. Osim pjesmama posvećenima poginuloj djeci i braniteljima u Domovinskom ratu, gradovima herojima i domovini Hrvatskoj, Kalan se obratila publici sa zahvalom na dolasku, svima koji su potpora njezinom književnom stvaralaštvu , Ministarstvu hrvatskih branitelja na potpori tiskanju ove zbirke te gosp. Mariju Tušeku na ugošćenju promocije u prostor Muzeja i zbirke „Bljesci“ u muzejsku knjižnicu. Također je naglasila opasnost šutnje, za koju kaže da nije uvijek zlato, „jer da su šutjeli hrvatski književnici Gaj, Vraz, Kranjčević, Šenoa, Matoš, Nazor… danas ne bismo imali velikane hrvatske književnosti kao uzore…“ , te da „svatko od nas može na svoj način doprinijeti čuvanju i promicanju Istine o Domovinskom ratu i upaliti iskru i potaći plamen ljubavi prema svom narodu i Domovini, osobito mladima. Svatko od nas odlučuje biti kap koja miruje u mnoštvu istih ili biti kaplja koja pokreće tok, pokreće vodu da je ne pokrije talog, da pršti životom i potiče druge da pršte.
Biti Bljesak jači od tame!“

„Ilustracijama spomen obilježja uz stihove u zbirci htjela sam podsjetiti prvenstveno na žrtvu koja je ugrađena u temelje ove zemlje i koja je prisutna i vidljiva na svakom koraku, otvorimo li oči.“, pojasnila je Kalan.
Gimnazijalka Nives Bez pročitala je dio iz pogovora zbirci koji je napisao dr.sc. Vladimir Lončarević između ostalog naglasivši: „…Predana i posvećena poeziji kao ljubavi, Kalan se i ovom zbirkom iskazuje u punom značenju tako shvaćena ženskoga pisma, koje sada, na tematskoj podlozi ratne poezije, odiše svim već očitovanim repertoarom njezina stvaralaštva: emocijom, erosom, sućutnošću, ljubavlju, bliskošću, povjerljivošću, nježnošću, a sve to zgušnjava se u jedinstvenu intimizmu neodoljivu čitatelju koji se prepusti čarima njezinih stihova.
Tim značajkama opremljena, ova zbirka odvažno tematizira važnu, a nedovoljno vidljivu ulogu žene u Domovinskom ratu: žene majke, sestre, supruge, njegovateljice, moliteljice…, žene sućutne, nježne i brižne, one koja prima, podiže, snaži, otire suzu i liječi…
Ali ta je naša hrvatska žena tu i kao opomena protiv moralne strahote zaborava zla koje se događalo, protiv još veće strahote zaborava žrtve i, najvažnije, protiv strahote zaborava ljubavi što je stvorila ovu zemlju…“
Glazbene minute upriličili su Srećko Popović i prof. Hrvoje Đurđević prigodnim skladbama na gitari.
Nakon promocije uslijedilo je druženje i nastavak razgledavanja muzejskog postava za posjetitelje koji to nisu stigli učiniti prije početka programa.

Izvor: I.Kalan

 

Vezano
Vezano