Search
Close this search box.

U SUBOTU 2.RUJNA U parku kraj Orljave – 5.„Grill Slavonicu Zlatne žice“

Udruga za baštinu, kulturu i turizam „Požeški čuvari baštine“ Požega, Tjednik KRONIKA požeško-slavonska organiziraju po peti puta u našem kraju gastro manifestaciju „5. Otvoreno prvenstvo u roštiljanju Grill Slavonica Zlatne žice 2023.“ u požeškom Parku kraj Orljave u subotu 2. rujna a sve u sklopu Festivala Zlatne žice Slavonije. Pokroviteljstva su se prihvatili Grad Požega, TZ grada Požega, Požeško-slavonska županija i Općina Brestovac.
– Ovakve manifestacije održavaju se u još nekoliko gradova u Hrvatskoj, jako su dobro posjećene i medijski popraćene, te su u svakom slučaju turistički događaj i mjesto okupljanja velikog broja natjecatelja, sudionika i posjetitelja. To će svakako biti još jedna manifestacija koja naš kraj ističe kao mjesto odlično u organizaciji turističkih događanja. Svakako možemo reći da će „Grill Slavonica Zlatne žice Požega 2023.“ biti pravi praznik roštiljanja i uživanja za brojne ljubitelje manifestacija na otvorenom i dobrog roštilja – istakao je predsjednik Udruge „Požeški čuvari baštine“ i urednik tjednika „Kronika“ Vladimir Protić, inicijator i organizator nekoliko etno, gastro i eno manifestacija u Požeštini.

– Ekipe koje se sastoje od najmanje 4 do 8 ili više osoba, sa sobom na natjecanje donose samo roštilj, radnu površinu, začine i svoju tajnu dobrog roštilja a organizator osigurava četiri vrsta mesa za pripremu ćevapa, pljeskavica, vratnog kotleta i ražnjića, carskog pečenja, ukupno preko tri kg mesne sirovine, te ugljen za roštilj. Nakon pravilnog mariniranja mesa i pripremanja prave smjese od mljevenog mesa, ekipa će ispeći meso na roštilju, na pladnju servirati uz garniranje i ukrašavanje svoga roštilja koje ide na ocjenjivanje. Prosudbena komisija ocijenit će i nagraditi tri najbolja roštilja i jednu najbolju prezentaciju. Pobjednici s “Grill Slavonice” odlaze na Državno prvenstvo u roštiljanju – naglašava organizator Vladimir Protić.

 

Sve započinje od 10,00 kada se okupljanju ekipe, uređuje mjesto za roštiljanje, ekipe zadužuju 4 vrsta mesa, priređuju marinadu za ražnjiće i kotlete, prave mješavine začina za ćevapčiće i pljeskavice, te pripremaju roštilj koji pale točno u 12,00 sati. Roštiljanje mesa počinje na znak organizatora, a uređenje i garniranje roštiljanog mesa na pladnjeve za ocjenjivanje počinje od 13,30 sati. Nakon ocjenjivanja kvalitete roštilja, slijedi objed za članove ekipa, njihove goste i posjetitelje, naravno ako su ga dobro pripremili i da nije izgorio, jer će onda morati posuditi od susjedne ekipe koji ćevapčić ili ražnjić. Od 15 sati slijedi proglašenje pobjednika, dodjela pehara i vrijednih nagrada za najbolje ekipe, koje su osigurali naši vjerni sponzori PEVEX, Limarija Sebastijan, Alles Elektrocentar i Plamen, kojima se i ovaj puta zahvaljujemo – kažu organizatori koji pozivaju društva, skupine, tvrtke, ekipe prijatelja da se prijave i okušaju u natjecateljskom dijelu roštiljanja, osvoje vrijedne nagrade i dobro se zabave u danima našeg požeškog Festivala.
Prijave ekipa na e-mail pozeska.kronika@gmail.com ili mob: 098/464-174

 

Izvor: Kronika požeško-slavonska

Vezano
Vezano