Search
Close this search box.

U VELIKOJ Duhovne vježbe za svećenike

U Domu sv. Augustina u Velikoj su se od 14. do 17. veljače održale duhovne vježbe za mlade svećenike Požeške biskupije do 10 godina svećeništva kojima su se pridružila i druga subraća. Duhovne vježbe pod temom „Na putu zajedno“ vodio je karmelićanin o. Viktor Grbeša, koji djeluje u Duhovnom centru „Karmel sv. Ilije“ na Buškom jezeru u Bosni i Hercegovini.
Voditelj duhovnih vježbi je kroz svakodnevna razmatranja, homilije i pobožnosti svećenike nastojao uvoditi u Božju pedagogiju koja oblikuje i odgaja svećenika za vjernost i odgovornost u svećeničkoj službi i poslanju koje je od Crkve primio. Kroz više osobnih iskustava te provokativnih i izazovnih pitanja pokušao im je pokazati kako bolje upoznavati sebe, svoju osobnost te kako se nositi s određenim krizama svećeničkom života. Analizirajući u jednom dijelu duhovnih vježbi Pismo pape Benedikta XVI. uz proglašenje svećeničke godine pod naslovom „Svećenici – neprocjenjivi dar za Crkvu i čovječanstvo“ o. Viktor je pred svećenike iznio određene kreposti arškog župnika sv. Ivana Marije Vianneya koje svojom jednostavnošću a istovremeno i dubinom vjere mogu i trebaju biti poticaj svakom svećeniku za revnost i vjernost u svećeničkom životu i djelovanju. Posebnu pozornost tijekom duhovnih vježbi voditelj je posvetio važnosti emocionalnog sazrijevanja čovjeka odnosno svećenika navodeći osnovne pokazatelje emotivne zrelosti kod pojedinca te načine kako spomenuti zrelost provjeravati te svakodnevno izgrađivati.
Svakog dana duhovnih vježbi svećenici su slavili euharistiju, a posljednjeg su je dana zaključili himnom „Tebe Boga hvalimo“ te time zaključili vrijeme duhovnih vježbi. Kancelar Požeške biskupije Robert Kupčak je pri kraju misnog slavlja u ime požeškog biskupa Antuna i prisutnih svećenika zahvalio o. Viktoru što se rado odazvao doći u Požešku biskupiju i voditi duhovne vježbe za svećenike kao i za sve njegove duhovne poticaje kojima je svećenicima ukazao na važnost osobnoga rada na sebi, ali i na zajedništvu u prezbiteriju svoje Biskupije koje su pozvani izgrađivati. Preporučio je sve svećenike njegovoj molitvenoj potpori i zamolio njegov blagoslov za njihove daljnje svećeničke korake.
Izvor: Požeška biskupija

 


Vezano
Vezano