Search
Close this search box.

U VELIKOJ OD 27. DO 29. SVIBNJA Manifestacija “Čuvajmo običaje zavičaja”-koncerti, Najduži stol u Hrvata i Smotra folklora

U Velikoj će se od 27. do 29. svibnja (petak, subota, nedjelja) održati jubilarna 30. manifestacija “Čuvajmo običaje zavičaja”, kojoj je cilj prikazom narodnih običaja posjetiteljima približiti način života ovdašnjeg potpapučkoga kraja, s naglaskom na njegovu gastronomiju. Organizatori manifestacije su Kulturno-umjetničko društvo “Ivan Goran Kovačić”, Općina Velika te Turistička zajednica „Zlatni Papuk“.  U petak 27. svibnja, s početkom u 21 sat, bit će održan koncert Vanne i Vigora, a subota je rezervirana za prvi međunarodni „Fićo skup” od 15 do 17 sati, Najduži stol u Hrvata, koji  počinje u 19 sati, te koncert Slavonskih lola od 21 sat.

Zbog epidemije koronavirusa, „Najduži stol u Hrvata” proteklih godina nije održavan, a ove godine organizatori će isticati važnost ekologije. Naime, svaki posjetitelj dobit će papirnate posude i čaše, a imat će i narukvicu s kojom će biti prepoznatljiv. S ulaznicom po cijeni od 30 kuna  moći će kušati hranu na svim stolovima, a za posjetitelje se priprema i pečeni vol, uz poseban kutak za degustaciju vina. Izlagači će biti iz cijele Hrvatske, a svoje delicije pripremit će i gosti iz Mađarske, Rumunjske, Srbije te Bosne i Hercegovine.

U nedjelju je od 16 sati  međunarodna Smotra folklora, s nastupom kulturno-umjetničkih društava iz Velike, Jakšića, Čačinaca, Biškupaca, Raše, Nedelišća, skupina Hrvata iz Budimpešte, Tavankuta, Dubrave Aladinići i Klokotića, a nastupit će i veličke mažoretkinje. Sudjelovat će i konjogojci iz Konjogojstvene udruge Vallis Aurea. Nastavak druženja je uz Tamburaški sastav Zlatna dolina od 20 sati.

Pripremio: I. Tomić

Foto: Plakat

Vezano
Vezano