Search
Close this search box.

U VELIKOJ ODRŽANO 24.HERCEGOVAČKO SILO „Gradimo zajedno Požeško-slavonsku županiju!”

U Velikoj je sinoć održano 24.Hercegovačko silo. Nakon dvije godine stanke zbog epidemije koronavirusa, ponovo su se okupili Hercegovci nastanjeni na našem području ali i njihovi gosti iz drugih krajeva Hrvatske te Bosne i Hercegovine, ukupno oko 300. Među gostima je bio i saborski zastupnik Nikola Mažar.
Hercegovačko silo organizirala je Zavičajna udruga Herceg Stjepan pa je prisutne na skupu prvi pozdravio aktualni predsjednik Vlado Boban. Dobru zabavu svima je poželio i načelnik Općine Velika Robert Hofman koji je sve pozvao da se vrate u Veliku na smotru Čuvajmo običaje zavičaja. Hercegovačko silo otvorila je županica Antonija Jozić.


– U vašem žamoru, osmjesima i licima vidim da je ovo manifestacija koju smo dugo i željno čekali i uistinu želim da u ovom raspoloženju ova večer i protekne. Ono što je bitno na početku je otpjevala Pamela: Dođi da vidiš, dođi da se diviš – ja vjerujem da ti stihovi mogu opisati i Požeško-slavonsku županiju gdje su mnogi od vas našli svoj dom, ali isto tako budi uspomene i sjećanja na podneblje iz kojeg ste došli. I u tom smislu šaljem poruku zajedništva, gradimo zajedno Požeško-slavonsku županiju – istakla je županica Jozić. Izrazila je i uvjerenje kako će se uspješno riješiti i pitanje izbornog zakona u Bosni i Hercegovini koji je sada nepovoljan za Hrvate što tamo žive.


Prvo Hercegovačko silo održano je 1997.godine u Pleternici kod Ante BarišićaĆane a potom je osnovana Udruga „Herceg Stjepan”. Prvi predsjednik joj je bio Ante Pavković, potom Branko Mihalj, Marinko Markota i sada je Vlado Boban. On je sinoć priznanje za dugogodišnji rad u udruzi uručio Branku Mihalju i Marinku Šariću.


Kao što je i običaj, poseban ugođaj na silu stvarali su hercegovački specijaliteti poput uštipaka i sira iz mišine, ganga, drevna igra šijavica….kao i nastup KUD-a Knešpolje iz Knežice koji su izvodili pjesme hercegovačkog kraja. Bila je tu i glazbena skupina Andersoni sa solisticom Pamelom Ramljak.
Tijekom večeri održana je i tombola a dio prihoda namijenjen je Caritasu Požeške biskupije.

Snimku otvorenja Hercegovačkog sila možete pogledati na facebook stranici Požeškog vodiča.

Tekst i foto: V.Milković

Vezano
Vezano