Search
Close this search box.

U VOJARNI 123.BRIGADE HV Održano natjecanje za najboljeg ročnika 38. naraštaja

U vojarni “123. brigade HV” u Požegi 18. srpnja 2023. održano je završno natjecanje za najboljeg ročnog vojnika i vojnikinju aktualnog 38. naraštaja. Sudjelovalo je njih 10 koji su tijekom dragovoljnog vojnog osposobljavanja postigli najbolje rezultate na provjerama tjelesne spremnosti, testova znanja i vještina, vojničkog držanja i ponašanja, motivacije, odnosa prema nadređenima i svojim kolegama.
Svoja stečena znanja i vještine koje su usvojili tijekom temeljne obuke na dragovoljnom vojnom osposobljavanju morali su pokazati kroz uspješno i brzo savladavanje 15 zahtjevnih radnih točaka. Staza se sastojala od niza pješačkih prepreka koje su natjecatelji morali proći koristeći se posebnim tehnikama, a neke od njih bile su i vrlo zahtjevne poput pružanja prve pomoći, kretanja i snalaženja u prostoru, rukovanja osobnim oružjem, prepoznavanja eksplozivnih sredstava te gađanja sa i bez zaštitne maske.
Na kraj iznimno zahtjevnog natjecanja najbolji u muškoj konkurenciji bio je ročnik Andrija Ezgeta, a u ženskoj najbolje rezultate postigla je ročnica Tina Bura.
“Na dragovoljno vojno osposobljavanje sam se odlučio jer su mi otac i cijela obitelj bili u Hrvatskoj vojsci. Privlači me vojni poziv i ovdje sam stekao novo iskustvo te dalje želim nastaviti karijeru u OSRH. Cilj mi je postati što bolji vojnik i izgraditi se kao osoba. Mladima poručujem da se odvaže prijaviti u vojsku i dođu ovdje u Požegu na obuku te da ostanu u Hrvatskoj vojsci jer ovo je zaista poziv i posao iz ljubavi prema Domovini”, kazao je najbolji ročnik Andrija Ezgeta, 21-jednogodišnjak iz okolice Sinja.
Najbolja ročnica Tina Bura, 28-godišnjakinja iz Šibenika istaknula je kako se na dragovoljno vojno osposobljavanje prijavila zbog stjecanja novih vještina i iskustva. “Željela bih dalje nastaviti profesionalnu vojnu karijeru i doći u Dočasničku školu. Voljela bih da se i drugi koji misle da su spremni odluče doći u Hrvatsku vojsku i okušaju u ovom pozivu i danas, sutra da sam tu za Domovinu”, rekla je Tina.
Kandidati za natjecanje odabiru se u nekoliko faza, pojasnio je prvi dočasnik Bojne za temeljnu vojnu obuku časnički namjesnik Predrag Samaržija, a selekcija počinje već od početka dolaska na obuku.
Prva faza je šira selekcija unutar timova i skupina prilikom odrađivanja pojedinačnih zadaća. U drugoj fazi, instruktori posebnu pozornost posvećuju prepoznavanju kandidata koji se ističu odnosom prema radu i odgovornošću prema osobnom naoružanju i opremi koju koriste tijekom obuke, a u trećoj, posljednjoj fazi, slijedi provjera tjelesne spremnosti i testiranje zadaća koje su ključni dio natjecanja.
Izvor: MORH

Vezano
Vezano
Događaji
Zadnje objave
Fotogalerija
Norijada u Požegi
Kutjevački planinari obišli Karlovačko, Samoborsko i Žumberačko gorje
Krizma u Župi sv.Terezije Avilske Požega
Duhovsko bdjenje mladih u požeškoj Katedrali
Maturanti Gimnazije Požega