Search
Close this search box.

U ŽUPANIJSKOJ VIJEĆNICI Održana promocija dviju knjiga prof. dr. sc. Josipa Fajdića

„Ličani i/li Slavonci: tragovi i poveznice” i „Ličani u Slavoniji u prošlosti i sadašnjosti: 25 godina zajednice Ličana u Požegi“ posljednje su dvije u nizu knjiga prof. dr. sc. Josipa Fajdića, koje su predstavljene sinoć u Županijskoj vijećnici. Uz samoga autora, ova važna književna djela predstavili su prof. dr. sc. Mihaela Markovac, recenzentica obiju knjiga, prof. dr. sc. Borislav Miličević, recenzent knjige Ličani u Slavoniji, i prof. Vinko Tadić, recenzent knjige Ličani i/ili Slavonci, a prof. dr. sc. Željko Glavić moderirao je predstavljanje te govorio o autoru, čiji se znanstveni interes ne potvrđuje samo tijekom liječničke karijere, već i neumorni rad ukoričen u knjige, te na području kulture, kao dugogodišnji predsjednik Ličkog zavičajnog društva „Vila Velebita“.

– Požega se dugi niz godina ponosi zavičajnim udrugama među kojima Vila Velebita zauzima jedno posebno mjesto po svojoj aktivnosti i njezinom kontinuitetu. Uvijek mora biti netko tko vodi, tko određuje smjer, diktira ritam, a to je ovih 25 godina bio predsjednik Udruge prof Fajdić. Brojne su izložbe, kolonije, književne večeri i druga kulturna događanja kroz ovih 25 godina bila u Požegi u organizaciji Vile Velebita. Brojni kulturni djelatnici, znanstvenici dolazili su ovdje kao gosti Udruge i time obogatili kulturni i znanstveni život Požege, svatko na svoj način. Jasno da je Grad Požega pružao potporu radu Vile Velebita i mogu reći da će to tako biti i dalje jer Požega nije bogata samo zbog svoje kulturno – povijesne baštine, bogata je zbog ljudi, zbog udruga koje njeguju običaje sredina iz kojih su došli živjeti ovdje. To je jedno bogatstvo kojeg se Požega, siguran sam, neće odreći. – kazao je dr.sc. Željko Glavić, gradonačelnik Požege.

Prema riječima recenzentice prof. Mihaele Markovac, književni opus dr. Josipa Fajdića može se podijeliti u dvije skupine. Prvi dio odnosi se na znanstveno- stručnu literaturu, kao rezultat liječničke karijere i znanstvenog rada, a drugi dio na ličko-slavonsku tematiku kojom se autor bavi već duže vrijeme.

– Tako autor unazad nekoliko godina u svojim djelimaa intenzivno i vrlo detaljno progovara o različitim aspektima ličkog zavičaja, kao i ličko-slavonskim poveznicama. Kao vrsni poznavatelj Like, dr. Fajdić je izdao nekoliko knjiga u kojima se može iščitati njegova ljubav prema kraju u kojem je rođen i odrastao. Međutim, kao netko tko je skoro svoj cijeli radni i životni vijek proveo u Požegi, znakovito je u svojim novijim djelima povezao Liku i Slavoniju i rezultat su autorove posljednje dvije knjige koje danas predstavljamo-rekla je prof Markovac.

Prema riječima prof. Vinka Tadića, knjiga „Ličani i/li Slavonci: tragovi i poveznice“ ponajprije je važna onima kojih se neposredno tiče, ali i svim potomcima i prijateljima spomenutim u ovom važnom djelu. Namijenjena je svima zainteresiranima za povijest Like i Slavonije, ali i ljudima koji na stručnoj i znanstvenoj razini izučavaju ta dva dijela Hrvatske.

Svoje impresije knjigom „Ličani u Slavoniji u prošlosti i sadašnjosti: 25 godina zajednice Ličana u Požegi „iznio je njezin recenzent prof. dr.sc. Borislav Miličević.

– Kada sam taj materijal dobio u ruke i počeo ga čitati, moram priznati da sam ostao bez daha i shvatio da to nije samo monografija 25 godina jednog društva u našem gradu. Čitajući sam shvatio da je dr. Fajdić izniman intelektualac, lokalpatriot i ugledni član požeške zajednice Ličana koji nam je podario jedno iznimno djelo-rekao je prof. Miličević. Na samom kraju na svoja djela osvrnuo se i  autor prof.dr.sc. Josip Fajdić.

– Knjige sadržajno predstavljaju personalizirani opis raseljene Like, i to ne bilo kuda, već Like raseljene u Slavoniju. Ličani su se kroz povijest raseljavali ne samo u područje današnje Hrvatske i bivše države, nego su se iseljavali i u prekomorske zemlje, pa možemo reći da nema mjesta na kugli zemaljskoj gdje Ličana nema. Devedeset posto tih iseljenika su bili ekonomski migranti, a da  iseljavanja i naseljavanja Slavonije nisu bila ni jednokratna niti jednoznačna, postavlja se pitanje kada i kud su došli. Odgovor je dosta složen, a vremenski ga možemo podijeliti u tri vremenska odjeljka-rekao je prof. Fajdić. Promocija je održana pred brojnom publikom te uveličana glazbenim programom kojeg je izveo zbor Vile Velebita.

Izvor: Požega. hr

 

 

Vezano
Vezano