Search
Close this search box.

U ŽUPANIJSKOJ VIJEĆNICI Prisegnuli sudci porotnici i sudci porotnici za mladež Općinskog suda u Požegi

U Velikoj županijskoj vijećnici održana je svečana prisega sudaca porotnika i sudaca porotnika za mladež Općinskog suda u Požegi, a koje je na temelju Zakona o sudovima, Zakona o sudovima za mladež i Statuta Požeško-slavonske županije imenovala Županijska skupština na sjednici održanoj u prosincu prošle godine.
– Prije svega želio bih vam u svoje ime i u ime Županijske skupštine Požeško-slavonske županije čestitati na imenovanju. Kao što već vjerojatno znate za sudce porotnike imenovala vas je Županijska skupština na 15. sjednici održanoj 13. prosinca 2023. godine. Tome je prethodio opsežan postupak, u kojemu je Komisija za izbor i imenovanje Županijske skupštine zatražila od gradova i općina, odnosno njihovih vijeća, Udruge poslodavaca i Gospodarske komore da predlože osobe dostojne obavljanja ove dužnosti. Potom su prijedlozi upućeni predsjedniku Općinskog suda u Požegi, da bi on dao svoje mišljenje što je zakonski preduvjet, a kao što sam rekao, u cijeloj toj proceduri Županijska skupština obavila je konačni zadatak vašeg imenovanja – na samom početku prisege istaknuo je Vinko Kasana, predsjednik Županijske skupštine Požeško-slavonske županije.
Nazočnima se obratio i predsjednik Općinskog suda u Požegi, Damir Ronko, upoznavši sa zadacima koje sudci porotnici preuzimaju prisegom.
– Kao sudci porotnici na vas se primjenjuju slična pravila kao i na sudce profesionalce. Danas ćete prisegnuti da ćete se u obavljanju svoje dužnosti pridržavati Ustava i zakona Republike Hrvatske te da ćete svoju dužnost ispunjavati samostalno, nepristrano i savjesno, što podrazumijeva da morate paziti kako ne biste došli pod utjecaj i interese drugih. Uvijek morate čuvati svoje dostojanstvo kao i dostojanstvo suda i sudbene vlasti. Nadam se da ćete opravdati čast i povjerenje koje su vam ukazale Požeško-slavonska županija i Republika Hrvatska te se nadam izuzetnoj suradnji s kolegama sudcima – istaknuo je Ronko.

Izvor: pszupanija.hr

Vezano
Vezano