Search
Close this search box.

UDRUGA DRAGOVOLJACA I VETERANA DOMOVINSKOG RATA Na Sokolovcu za osmaše održano predavanje „Sat istine“

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Požeško-slavonske županije danas je na brdu Sokolovcu organizirala predavanje pod nazivom „Sat istine “ za učenike osmih razreda požeških osnovnih škola i Katoličke osnovne škole. Riječ je o projektu koji se provodi već 12 godina, a verificiran je u sklopu Ministarstva znanosti i obrazovanja. Naglašeno je kako je s dijelom terenske nastave načinjen iskorak da bi se izašlo iz učionice i na ovome povijesnom mjestu, znanom po fra Luki Imbrišimoviću,  djeci približila istina o Domovinskom ratu u Republici Hrvatskoj. Na taj način spaja se povijest obrane i stvaranja hrvatske države.

Predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Grada Požege i začetnik ovoga projekta umirovljeni brigadir Krešimir Pavelić zahvalio je Gradu Požegi, Požeško-slavonskoj županiji i školskim  ravnateljima što podržavaju ovaj projekt. Izrazio je žaljenje što je to jedini takav projekt u Hrvatskoj koji se provodi na terenskoj nastavi.

Obraćajući se nazočnim organizatorima, učenicima, predstavnicima škola  i udruga proizašlih iz Domovinskog rata, pročelnica gradskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti Maja Petrović zahvalila je organizatorima na ustrajnosti u provedbi ovoga hvalevrijednog projekta.

– Nalazimo se na povijesnom mjestu, brdu Sokolovcu, na kojemu je naš hrabri fra Luka Imbrišimović potjerao Osmanlije. Povezujemo povijest ondašnjeg i današnjeg vremena s temom Domovinskog rata i prisjećamo se obrane domovine koju se branilo hrabro, pošteno i s iskrenim domoljubljem. Drago mi je što ste danas ovdje da čujete što su vaši preci za vas napravili i da shvatite da danas uživamo žrtvu najboljih od nas,  a na nama je da na sebe preuzmemo obvezu da majke, roditelji, a ponajprije djeca naših heroja ne budu zaboravljena. Čestitam vam što vodite brigu o našoj povijesti jer onaj koji to ne čini nema budućnosti, a Grad Požega uvijek će biti na tragu Domovinskog rata i svega što su mladi ljudi dali za slobodu naše Zlatne doline. Danas ćete drago djeco čuti priču o iznimno hrabrim i poštenim ljudima, zbog kojih vi možete graditi svoju budućnost. Neka vam ta priča bude poticaj za čuvanje teško stečene slobode, borbu za bolju budućnost i zahvalnost prema svima koji su dali svoju žrtvu u borbi za samostalnost i opstojnost naše Republike Hrvatske-kazala je pročelnica M. Petrović.

Zamjenik županice Ferdinand Troha izrazio je zadovoljstvo što može na Sokolovcu svjedočiti učeničkoj terenskoj nastavi koja se ponovno, nakon dvije godine stanke, ovdje održava.

-Dogodila su se velika ratna stradanja, kako u Republici Hrvatskoj tako i u našoj Zlatnoj dolini. Drago mi je da ćete događaje iz nedavne vaše slavne povijesti čuti iz prve ruke od aktera koji su bili na ovim prostorima Požeško-slavonske županije. Zahvaljujem dobrim ljudima koji su se potrudili da ovu našu suvremenu povijest približe djeci -poručio je dožupan Troha.

O prvim napadnim operacijama Hrvatske vojske 1991. godine i oslobađanju zapadne Slavonije predavanje je, uz prezentaciju na videozidu, održao umirovljeni bojnik Hrvatske vojske Mario Kalan, sudionik Domovinskog rata. On je na uvjerljiv i zanimljiv način govorio učenicima o iskustvima i potresnim svjedočanstvima iz toga vremena, o hrabrim braniteljima koji su se borili i dali svoje živote za domovinu Hrvatsku. Za sve sudionike predavanja pripremljen je zajednički ručak.

Tekst i foto: I. Tomić

Vezano
Vezano