Search
Close this search box.

UDRUGA „HUMANUM” Održana početna konferencija projekta “I moj tata je sjajan tata III”

Udruga za zaštitu i promicanje ljudskih prava „Humanum” danas je održala početnu konferenciju projekta „I moj tata je sjajan tata III”. Riječ je o jednogodišnjem projektu kojemu je ova Udruga nositelj dok su partneri na projektu Grad Požega i Osnovna škola Stjepana Radića Čaglin. Predstavnici partnera prisustvovali su skupu a projekt je predstavila Nikolina Grbavac.

Projekt „I moj tata je sjajan tata III” financiran je sredstvima Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade u iznosu od 9.346,23 eura. Cilj projekta je aktivna podrška roditeljstvu, poticanje očeva na veću uključenost u obiteljskom životu i aktivniju roditeljsku ulogu. Ciljane su skupine projekta su roditelji maloljetne djece koja pohađaju osnovnu školu, primarno očevi (muškarci), dobne skupine od 25 do 50 godine starosti, potom djeca – opća populacija (oznaka 8), čiji će se roditelji uključiti u provedbu projektnih aktivnosti kroz sudjelovanje na radionicama, manifestacijama i predavanjima, a kroz međusobnu interakciju. Djeca će biti sudionici obilježavanja Svjetskog dana očeva, kroz sudjelovanje na sportskim igrama i zabavi, kao i fotografiranju s očevima. Djeca oba spola, dobna skupina 8 – 18 godina.

Iako se majka smatra najvažnijom osobom u djetetovu životu, osobom koja najviše utječe na djetetov razvoj, očev je utjecaj također od velikog značaja, a započinje, kao i majčin, već samim začećem. Tijekom posljednjega stoljeća pojam se očinstva promijenio. Klasični stereotip oca bio je autoritarni i nedostupan otac, a uloga očeva bitno se razlikovala od današnje. U vrijeme kada su nas naši djedovi i očevi odgajali, dobar i brižan otac bio je sinonim za muškarca koji se brine za materijalno stanje te financijsku sigurnost svoje obitelji. Patrijarhalan otac uzdržavao je i prehranjivao svoju obitelj, brinuo za moral i ugled obitelji, provodio kućni red i disciplinu. Međutim, često je bio fizički ili emocionalno odsutan. Nekadašnjega oca– glavu obitelji, nepristupačnoga i krutoga, danas bismo mogli nazvati emocionalno hladnim i nedostupnim. Krajem 20. stoljeća, prihvatljiva je očinska figura liberalnija, fleksibilnija, toplija i mekša.

Uloga se očeva tijekom posljednjih dvadeset godina uvelike promijenila. Naime, većina očeva želi sudjelovati u odrastanju svoje djece – neki instinktivno znaju kako odgajati, drugi se polako uključuju, a većini treba pomoć kako bi izgradili samopouzdanje i stekli roditeljske vještine. Kao i majčina, i očeva je uloga u životu djece nezamjenjiva. Očeva ponašanja kojima je dijete izloženo te očevi stavovi i poruke koje prenosi djetetu izravno utječu na dijete, a često se pristup očeva razlikuje o pristupa majke. Upravo to i jest prava definicija odgoja.

Udruga Humanum kroz 2018./2019. te kroz 2021./2022. godinu provodila je vrlo uspješan projekt „I moj tata je sjajan tata“ u sklopu Poziva „Podrška obitelji i promicanje prava djece“, a koji je raspisalo tadašnje Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Projekt se provodio na području Požeško-slavonske županije. Zbog svog zanimljivog naziva i atraktivnih aktivnosti, projekt je privukao veliku pozornost medija i šire javnosti. Veliki je broj građana bio uključen u provedbu, a svi su predviđeni projektni rezultati ostvareni. I danas, nekoliko godina nakon završene provedbe, građani nam se obraćaju referirajući se na taj projekt te raspitujući se za nastavak aktivnosti. S jednakim entuzijazmom i veseljem, a na obostranu radost, projekt će se provoditi i tijekom 2023./2024. godine.

Jedna od projektnih aktivnosti tijekom godina provođenja projekta bilo je i istraživanje koje je Udruga Humanum provela među očevima s područja Požeško-slavonske županije. Središnja tema istraživanja bio je odgoj djece i stupanj sudjelovanja očeva u djetetovu odgoju, točnije uloga i aktivnosti očeva u različitim godinama djetetova života. Grafički prikazi donose neke od rezultata navedenog istraživanja.

 

Izvor: Udruga Humanum/ V.Milković

Vezano
Vezano