Search
Close this search box.

UDRUGA HUMANUM Održana početna konferencija projekta „Male grupe za velike ljude”

Udruga Humanum je 2.6.2023.godine u prostorijama Zavoda za socijalni rad, Područni ured Požega održala početnu konferenciju projekta „Male grupe za velike ljude“ te predstavila rezultate projekta „Halo Humanum.“
Projekt „Male grupe za velike ljude“ i projekt „Halo Humanum“ su financirani od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.


Projekt „Male grupe za velike ljude“ će se provoditi u vremenskom razdoblju od 1. 4. 2023. do 31.3.2024, a financiran je u iznosu od 8.060,00 eura.


Svrha projekta prevencija je svih oblika ovisnosti kod djece na području Požeško-slavonske županije kroz podizanje svijesti o opasnostima sredstava ovisnosti, s krajnjim ciljem smanjenja broja onih koji se upuštaju u eksperimentiranje s istim.


Opći cilj: prevencija i smanjenje pojave ovisnosti među djecom i rizičnog ponašanja djece te povećanje zaštitnih faktora i smanjenje rizičnih faktora koji doprinose pojavi ovisnosti kod djece i mladih.


Specifični ciljevi: -povećanje svjesnosti mladih, njihovih obitelji i ostalih stanovnika Požeško-slavonske županije o štetnom utjecaju ovisnosti o alkoholu, pušenju, drogama, kocki i novim tehnologijama, te njihovom štetnom utjecaju na zdravlje, -povećati dostupnost projekata prevencije svih oblika na području Požeško-slavonske županije, -osigurati dostupnost izvaninstitucijskih usluga i dnevnih aktivnosti, -smanjiti učestalost i intenzitet konzumiranja sredstava ovisnosti, kao i odgodu prvog konzumiranja.


Direktni korisnici su djeca i mladi od 7 do 18 godina te njihovi roditelji, s područja Požeško-slavonske županije.
Same aktivnosti su podijeljene u tri skupine: socijalno-rehabilitacijske radionice (psihološko-edukativne i sportsko-zdravstvene radionice, kao i besplatno psihološko savjetovanje te zabavne i volonterske aktivnosti), zatim javna kampanja te obilježavanje mjeseca borbe protiv ovisnosti putem izložbe te sportskog natjecanja s uručivanjem nagrada pobjednicima i provođenje istraživanja prevalencije ovisnosti među djecom i mladima naše županije.


Partneri na projektu su Hrvatski zavod za socijalni rad, Područni ured Požega, Udruga Oppidum, Udruga La Bella Vita iz Kutjeva te Kulturni centar Požega.


Također, predstavljeni su i rezultati trogodišnjeg projekta Halo Humanum, koji se provodio od 1.7.2020. do 31.5.2023. godine, a koji je financiran u ukupnom iznosu od 450.000,00 kuna.


Projekt uključuje razvijanje inovativnih izvaninstitucionalnih usluga i oblika halo pomoći starijim osobama u zajednici na području Požeško-slavonske županije pod nazivom „HALO Humanum“ s ciljem poboljšanja kvalitete života i uspješnijeg rješavanja potreba korisnika, te razvojem suradničkih odnosa različitih pružatelja usluga, jedinica područne i lokalne samouprave, ustanova socijalne skrbi, različitih sustava. U projektnim aktivnostima ukupno je sudjelovalo 235 korisnika starije životne dobi. Sudionici su kao najveću dobit sudjelovanja na individualnim savjetovanjima naveli usvajanje novih znanja (63%), osobni rast i razvoj (45%), usvajanje novih vještina (42%), razvijanje komunikacijskih vještina (24%) i usvajanje tehnika opuštanja (24%).

Kao najveću dobit sudjelovanja u socijalno-rehabilitacijskim radionicama naveli su iskustvo sudjelovanje u grupi (39%), osobni rast i razvoj (24%), usavršavanje komunikacijskih vještina (24%), usavršavanje aktivnog slušanja (24%), razvijanje osobnog komunikacijskog stila (21%),opažanje načina rada psihologa (18%), razvoj kritičkog razmišljanja (13%) i mogućnost iznošenja osobnih dilema (13%).


Zahvaljujemo se svima koji su sudjelovali u našim aktivnostima, lokalnoj i regionalnoj upravi i samoupravi te našim partnerima, građanima i volonterima te se zahvaljujemo medijima na podršci koju pokazuju socijalnim i humanitarnim aktivnostima koje provodimo i radujemo se budućoj suradnji!


„U međuvremenu, na svakom od nas je da doda poneku ciglu u temelje promjene, koliko može i kad god može, u prvom redu kroz vlastiti primjer. Možda nećemo uživati u već izgrađenoj kući, ali možemo biti jedna od osoba koje je grade.“

Izvor: Udruga Humanum

Vezano
Vezano