Search
Close this search box.

UDRUGA „HUMANUM” U partnerstvu sa Studentskim centrom Požega provodi projekt „Klub za mlade Vallis Humanum”

Udruga za zaštitu i promicanje ljudskih prava „Humanum”, u partnerstvu sa Studentskim centrom Požega, provodi projekt „Klub za mlade Vallis Humanum”. Danas je u prostoru Centra održana početna konferencija na kojoj su javnosti predstavljene projektne aktivnosti. Prisutne na skupu pozdravila je predsjednica udruge Ivana Šag a više o projektu govorila je njegova voditeljica Nikolina Grbavac. Njenu prezentaciju objavljujemo u cijelosti.


Projekt pod nazivom Klub za mlade „Vallis Humanum“ financiran je iz raspoloživih sredstava Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade u iznosu od 100.000,00 kuna.
Cilj je projekta, tijekom dvanaest mjeseci, pomoći mladima na putu do ostvarenja njihova puna potencijala, pomoći pri razvoju njihovih osobnih i profesionalnih vještina te pomoć pri učenju i osobnu rastu. Također, cilj je programa i povećanje aktivnosti mladih na području naše županije kako bi i oni sami sudjelovali u stvaranju boljega i kvalitetnijega okruženja i društva u kojemu žele živjeti. Nadalje, ovim projektom želimo potaknuti učenike srednjih škola te mlade u dobi od 15 do 30 godina, njih najmanje sto, da postanu aktivni sudionici društva kroz informiranje, neformalno obrazovanje te lokalni, građanski i volonterski aktivizam. Projekt predviđa rad s mladima temeljen na tri ključna elementa: usmjeren je na mlade, riječ je o prostoru izvan formalnog obrazovanja te je sudjelovanje u aktivnostima rada s mladima dobrovoljno, predstavlja planiran i organiziran proces osnaživanja mladih za osobni rast i razvoj, izgradnju međuljudskih odnosa te uključivanje i aktivno sudjelovanje u društvu.


Naša je zadaća osigurati mladima prostor u kojemu će usavršavati svoje vještine izvan obrazovnog sustava i provoditi svoje slobodno vrijeme u korisnoj i kreativnoj atmosferi. Naime, ovaj će projekt Udruga Humanum provesti s partnerom, a riječ je o Studentskom centru Požega. Udruga Humanum raspolaže ljudskim resursima, a, s druge strane, Studentski centar Požega omogućit će kvalitetan, izvrsno opremljen prostor u novoizgrađenu studentskom domu „Dr. Franjo Tuđman“ u Požegi.


Naime, participacija je mladih u javnoj sferi života iznimno niska, a tom podatku u prilog ide i činjenica da su mladi prethodne dvije godine bili specifično pogođeni raznim epidemiološkim mjerama. Zatvaranje škola i fakulteta otežalo je mladima pristup obrazovanju, a može se reći da su mladi i pomalo stigmatizirani, s obzirom na to da se na njih često gledalo kao na skupinu odgovornu za potencijalno širenje zaraze te pobolijevanje starijih osoba u društvu. S druge strane, nezaposlenost mladih koja je duži period u porastu, niska medijska, politička i građanska pismenost mladih te niska razina povjerenja prema mladima drugih nacionalnosti činjenice su koje ukazuju na probleme s kojima se mladi nose.


S pretpostavkom da mladi žele biti aktivni, žele sudjelovati i u potpunosti pripadati sredini u kojoj žive, tijekom ovoga projekta, kroz različite radionice i aktivnosti, osigurat ćemo mladima priliku za dodatnu afirmaciju u društvu te priliku za osobnu nadogradnju, rast i razvoj. U skladu s tim, mladi će moći sudjelovati na različitim radionicama, a neke su od njih:


a) Spolno zdravlje i spolna prava te stereotipi o spolnosti, voditeljica Julijana Madaj Prpić, profesorica biologije i kemije; s obzirom na to da su priče o stereotipima na temelju spolnosti i danas vrlo česte, na ovoj će se radionici nastojati razbiti predrasude, a, s druge strane, i uputiti mlade na njihova spolna prava i zdravlje, s ciljem smanjenja negativnih posljedica koje, prije svega, uzrokuje neznanje i nedovoljna informiranost o navedenim problemima.


b) Foto-video facilitacija, voditelj Robert Demo, nagrađivani snimatelj i fotograf; na navedenim će radionicama naši mladi razvijati ljubav prema fotografiji, ali i unaprijediti vještine fotografiranja i snimanja. S obzirom na to da su mladi skloni objavljivanju fotografija i videozapisa na društvenim mrežama, ova će im radionica pomoći da se njihove objave ističu u masi. Također, jedan je od naših krajnjih rezultata i objava vloga koji će ujediniti rad mladih tijekom dvanaest mjeseci te tako promovirati zavičaj i okruženje u kojemu se nalazimo.


c) tri slikarske radionice: 1) Istraži svoje mogućnosti uz crtačke tehnike,
2) Istraži svoje mogućnosti uz slikarske tehnike,
3) Visual Art Expression;
voditeljica Anita Grbavac Jakobović, dipl. slikarica; navedene će radionice omogućiti mladima drugačiji pogled na ono što ih okružuje. Mladi će doživjeti ljepotu prostora koju, zahvaljujući ubrzanom načinu života, često ni ne primjećuju te svoje viđenje pretočiti na papir, kistom, olovkom ili drugim likovnim tehnikama. Po završetku radionice, u suradnji s Gradskom knjižnicom Požega, organizirali bismo izložbu uradaka naših mladih autora. Na taj način promovirat će se kulturne, turističke te poduzetničke vrijednosti našega kraja.


d) tri radionice iz područja volonterizma: 1) Dugoročno i kratkoročno volontiranje kroz
Europske snage solidarnosti,
2) Kratkoročna mobilnost kroz Erasmus+
programe Unije,
3) Lokalna zajednica i ja;
voditeljica Zrinka Suk, EVS/ESS koordinator; cilj je radionica potaknuti mlade na socijalnu i humanitarnu djelatnost u lokalnoj zajednici, osvijestiti važnost pomaganja i empatije prema drugim sudionicima društva. Također, mladi će dobiti informacije o programu mobilnosti koji im može omogućiti priliku za napredak te osobni rast i razvoj.


e) Kulturološkim stazama Požeške kotline i terenski izlet na arheološki lokalitet – Rudina –
Benediktinska opatija sv. Mihovil, voditeljica Marijana Matijević Pejić, magistra arheologije
i povijesti; s obzirom na to da projekt stavlja naglasak na važnost vlastita zavičaja, a i na pretpostavku da će u aktivnostima sudjelovati mladi koji nisu s područja naše županije, organizirat ćemo izlete tijekom kojih će naši sudionici vidjeti i na licu mjesta naučiti nešto novo o mjestima koja su izuzetno važna našem gradu i županiji. Više o tome reći će voditeljica radionice.


Osim navedenih radionica, održat ćemo i radionice na temu mentalnog zdravlja, prevencije nasilja, zdravog života, ljudskih prava, financijske pismenosti, javnoga govora i slično. Važno je napomenuti da će, po završetku radionica, mladi moći i sami odabrati primjerenu temu te educirati ostale sudionike o izabranoj temi. Tako će se i oni ostvariti u ulozi voditelja radionice, a takva će aktivnost pomoći pri razvoju samopouzdanja te oslobađanju od treme s kojom se svi često suočavamo prije javnoga nastupa.
Također, mladima ćemo omogućiti i kvalitetno provođenje slobodnog vremena pa ćemo tako, u prostorijama našeg kluba, organizirati večeri društvenih igara, pub kvizova te filmskih i glazbenih večeri.


Sve nabrojane aktivnosti od velike su važnosti za ovaj projekt jer će mladi upravo sudjelovanjem na tim aktivnostima biti u mogućnosti stjecati relevantna znanja u obliku neformalnog obrazovanja poput radionica tijekom kojih će mladi osnažiti vještine za kreiranje vloga, videozapisa, različitih vrsta fotografije, slikarskih radionica, radionica medijske, digitalne i financijske pismenosti, terenskih radova i slično. S druge strane, mladima se pruža mogućnost kvalitetnog i kreativnog provođenja njihova slobodna vremena.


Formiranje kluba u prostorijama studentskog doma omogućit će i rad Kluba za mlade sedam dana u tjednu, četiri do pet sati na dan, a u sklopu kluba mladi će imati priliku i za psihološko savjetovanje. Psihološko savjetovanje provodit će se s ciljem očuvanja mentalnog zdravlja i psihološke dobrobiti mladih povezane s epidemijom, ali i drugim kriznim događajima, a bit će dostupno jednom tjedno u trajanju od dva sata. U sklopu kluba, mladi će imati i priliku za profesionalno usmjeravanje te izradu osobnoga razvojnoga plana, a najmanje dvadeset mladih osoba bit će osnaženo i spremno za zdrav i kvalitetan daljnji život. S druge strane, projekt uključuje i aktivnosti socijalnog i humanitarnog karaktera, a očekivani rezultati tih radionica jesu jedan provedeni volonterski program, jedan educirani koordinator volontera te jedna organizirana i provedena humanitarna akcija, po izboru mladih ih Kluba za mlade „Vallis Humanum“. Osviještenost mladih o važnosti socijalnog i humanitarnog djelovanja rezultirat će novim ugovorima o volonterskom djelu te osmišljenim volonterskim programom koji će djelovati i nakon završetka provedbe projekta. Također, volonteri će organizirati večeri besplatnih instrukcija iz različitih predmeta, ovisno o potrebama sudionika. Kao što program kaže, važno je imati na umu da se dijeljenjem znanje množi.


Zahvaljujući navedenim aktivnostima te izuzetnim voditeljima i predavačima, mladi će imati priliku iskoristiti i nadograditi potencijal koji posjeduju, ali i saznati i razviti talente kojih ni sami nisu bili svjesni. Važno je naglasiti da će se s javnošću komunicirati na mladima bliske načine. U prvom bih redu izdvojila razne društvene mreže koje danas zauzimaju, htjeli mi to ili ne, važno mjesto u našim životima. Mladi će tako biti u mogućnosti sami kreirati sadržaj koji će se plasirati javnosti, a sve će to, nakon radionice o foto i video sadržajima, biti još lakše – izrađivat će fotografije i videozapise pa također i vlog – svojevrsni mrežni videodnevnik. Uz vlog, očekujemo i najmanje 150 participativnih videouradaka te veći broj mrežnih objava putem kojih ćemo komunicirati sa širom javnošću naše županije. Svemu tome doprinosi i edukacija voditeljice projekta u području specijalizacije upravljanja društvenim mrežama i neposredan rad s mladima.


Ovaj je projekt namijenjen učenicima srednjih škola od 1. do 4. razreda u dobi od 15 do 19 godina (60 učenika) te mladima u dobi od 18 do 30 godina (40 osoba). U tu se skupinu ubrajaju i studenti stanari Studentskoga doma u Požegi, a koji je ujedno i partner na ovom projektu. Naše ciljane skupine aktivno bi sudjelovale u radionicama, volonterskim akcijama, formiranju kluba i slično. Plan je organizirati sastanke s nabrojanim skupinama kako bismo ih informirali o našim namjerama, planovima i ciljevima te motivirali na sudjelovanje u budućim aktivnostima.


Važno je napomenuti da će projekt imati i neizravan utjecaj na ostale mlade i učenike, nastavnike, pedagoge, obitelji mladih, različite institucije i organizacije, ali i na širu lokalnu zajednicu. Naime, očekuje se da će svi nabrojani razviti veću empatiju prema mladima te u većoj mjeri promišljati o njihovu životu i načinu života u zajednici u kojoj žive.


Po završetku projekta cilj je osnovati svojevrsni centar za mlade u kojemu će mladi učiti, djelovati te pozitivno utjecati na okruženje u kojemu se nalaze. Također, nadamo se bogatijim sadržajima za mlade na razini lokalne zajednice, ali i povećanju broja mladih koji žele biti društveno aktivni te onih koji će cijeniti vrijednost neformalnoga obrazovanja i volonterskoga rada bez potenciranja vlastite koristi.

O važnosti projekta i projektnim aktivnostima govorili su još v.d. voditelj Studentskog centra Domagoj Prša, arheologinja i profesorica povijesti Marijana Matijević Pejić te psihologinja Iva Grgić. Ona se posebno osvrnula na besplatno psihološko savjetovalište koje se nalazi u prostorijama Studentskog doma. Kažimo i kako je radno vrijeme Kluba svaki radni dan od ponedjeljka do petka od 10 do 15 sati, a moguće je dogovoriti i drugo vrijeme, uz prethodnu najavu na broj 099-370-7063, na e-mail ili putem Facebook stranice Kluba za mlade. Besplatno psihološko savjetovanje namijenjeno je svim mladim od 15 do 29 godina.


Potporu projektu Udruge „Humanum” dali su zamjenik gradonačelnika Požege dr.sc. Borislav Miličević i zamjenik županice Ferdinand Troha.

Pripremila: V.Milković

Vezano
Vezano