Search
Close this search box.

UDRUGA RODITELJA POGINULIH BRANITELJA DOMOVINSKOG RATA Glavni zadatak i dalje ostaje isti – učiniti sve što se može da žrtva njihovih sinova ne bude zaboravljena!

Danas je održana redovita godišnja izvještajna skupština Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Požega kojoj su, kao gosti prisustvovali predstavnici istih udruga iz Nove Gradiške i Slav.Broda, kao i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Požege Maja Petrović i požeško-slavonska županica Antonija Jozić.
Pozdravljajući prisutne predsjednica Udruge Kata Ronko u emotivnom govoru je podsjetila na gubitak sinova članova Udruge, što svima posebno teško pada u danima pred blagdane kada se njihov nedostatak u obiteljima najviše osjeća.
– Sretni su oni čiji su im sinovi ostavili unuke, neka nam ta djeca budu ogledalo ponosana naše sinove. Naše djece nema i u našim srcima će uvijek ostati praznina i bol, osobito uoči ovakvih blagdana. Mi možemo samo zapalit im svijeću i moliti se Bogu – rekla je Kata Ronko i sve pozvala da i dalje budu zajedno kao što su njihovi sinovi bili 90-ih godina.


Kada je riječ o radu Udruge, Kata Ronko je istakla kako je on u prošloj godini, zbog epidemije koronavirusa, bio nešto manjeg obima nego je uobičajeno ali su ipak izrealizirani najvažniji zadaci iz programa. Konkretno, članovi Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata prisustvovali su svim obilježavanjima blagdana i datuma vezanih uz Domovinski rat, obilazili su se grobovi poginulih branitelja na obljetnice pogibije, bili su u Vukovaru kao i u Vodicama gdje su se održavali sportski susreti roditelja poginulih iz cijele Hrvatske.
– Želim vam svima nastavak ovako uspješnog rada, unatoč svim izazovima s kojima se susrećete, da nastavite održavati sve svoje planirane aktivnosti, da i dalje budete podrška jedni drugima jer vidim da vam to jako puno znači – rekla je pročelnica Petrović pozdravljajući prisutne na godišnjoj skupštini.


Županica Antonija Jozić je istakla kako danas vjerojatno svi osjećamo tugu jer će jedno mjesto za uskrsnim stolom biti prazno, ali s druge strane i radost i ponos jer su oni omogućili ostvarenje tisućljetnog sna hrvatskog naroda da ima svoju neovisnu i suverenu državu.
– Sada, 30 godina kasnije slobodno mogu reći da žrtva koju su naši branitelji dali u to vrijeme je najveća žrtva. Vi danas osjećate gubitak, osjećate tugu, a s druge strane vjerojatno i radost kad vidite kako rastu unuci i praunuci, radost i zbog toga što su vaši sinovi bili dionici tog ponosnog vremena 90-ih i mislim, da upravo na tragu tih sjećanja iz 90-ih, smo dužni svi ponovo od običnog čovjeka do najvišeg državnog dužnosnika ,stvarati onakvu Hrvatsku kakvu su naši branitelji zamislili. To je nama ostavljeno u ostavštinu. A to ne može učiniti jedan gradonačelnik, jedan župan, jedan predsjednik Vlade, to moramo učiniti svi mi zajedno – istakla je županica Jozić.


Kada je riječ o planu rada za iduću godinu, članovi Udruge su istakli kako će i dalje raditi na onom za njih najvažnijem – učiniti sve što mogu da se njihovi sinovi ne zaborave. Sudjelovat će na svim događanjima vezanim prije svega uz Domovinski rat, obilazit će grobove poginulih sinova, bolesne članove Udruge, organizirati druženja za Božić i Uskrs a posebna im je želja odlazak na duhovnu obnovu.
Prije godišnje skupštine, članovi Udruge su položili vijenac i zapalili lampione uz spomenik poginulimk braniteljima na Trgu 123.brigade.

Tekst i foto: V.Milković

Vezano
Vezano
Događaji
Zadnje objave
Fotogalerija
Povodom Dana županije uz spomenik hrvatskim braniteljima položeni vijenci
Besplatna kontrola tlaka i šećera u krvi
 Svetkovina Uskrsnuća Gospodnjega u požeškoj Katedrali
Blagoslov hrane u Pleternici
Uskrsni sajam i podjela posnog obroka u Požegi