Search
Close this search box.

UDRUGA „ŠESTOČKA” PLETERNICA Međunarodni dan bijelog štapa obilježili predstavljanjem svojih projekata i novog prostora s kuhinjom prilagođenom slijepim osobama

Današnji Međunarodni dan bijelog štapa članovu pleterničke Udruge „Šestočka” obilježili su jučer druženjem u svojim prostorijama. Bila je to prigoda za podsjećanje na projekte koje udruga trenutno provodi te za predstavljanje novog prostora u kojemu je uređena kuhinja prilagođena slijepim osoba. Taj dodatni prostor dobili su u dogovoru s Gradom Pleternica i umirovljenicima koji će ga također koristiti po potrebi.
– Nove uređaje u ovom prostoru dobili smo zahvaljujući projektu HEP-a koji nam je dodijelio 15 000 kuna. Tu je kuhinja za obuku slijepih u domaćinstvu, oni tu mogu pripremati osnovna jela koja im trebaju. Još trebaju stići neki uređaji koji su prilagođeni za slijepe: to su posude, vaga koja ‘priča’ hrvatski i drugo. U ovoj prostoriji je i električni pikado za slijepe, on je koštao oko 16 000 kuna a kupnju je sufinancirala Požeško-slavonska županija – rekao je predsjednik Marinko Zeljko.
Udruga „Šestočka” trenutno provodi nekoliko projekata koji im omogućavaju ‘održavanje hladnog pogona’ ali i zapošljavanje ljudi. Ovih dana u udruzi je zaposlena još jedna osoba.
– Nama je veliki cilj zapošljavanje osoba oštećenog vida i tu činimo sve napore pa smo tako i usmjerili projekte da zaposlimo što više ljudi. Sad smo zaposlili novu djelatnicu iz Bučja, Ranku Milosavljević čiju će plaću u budućnosti subvencionirati Fond za rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, s kojim dobro surađujemo. Naša udruga je 4 osobe s invaliditetom zaposlila a ukupno ima 7 zaposlenih. Na to smo osobito ponosni. Mi svoje aktivnosti širimo na način da potičemo integraciju a ne getoizaciju. Zato smo uveli jedno novo pravilo: u našu udrugu se mogu učlaniti svi sugrađani a prava reguliramo na temelju postotka oštećenja vida. Želimo tako raditi da osobe s invaliditetom u ruralnim sredinama ne budu bauk nego da budu jednako vrijedni građani kao i svi ostali – istakao je M.Zeljko. Dodao je kako Udruga „Šestočka” dobro surađuje s drugim udrugama pa su tako obilježavanju Dana bijelog štapa prisustvovali i članovi udruge „Radost”.

Tekst i foto: V.Milković

Vezano
Vezano