Search
Close this search box.

UDRUGA ZAVIČAJNIH SLIKARA I PISACA POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE Stvaralaštvo okupljeno oko lika i djela Matka Peića

Povodom obilježavanja 100. obljetnice rođenja jednog od najpoznatijih Požežanina Matka Peića u pakračkoj knjižnici je gostovala Udruga zavičajnih slikara i pisaca požeško-slavonske županije nazvana upravo njegovim imenom, koja je predstavila  svoju posljednju zbirku radova nazvanu „Skitnje obojene ljubavlju“ u kojoj se nalazi i zbirka u zbirci “Mladi Peićevci”.

 

Ravnateljica knjižnice Monika Lucić Fider ih je u uvodnom predstavljanju opisala kao „vrijednu ekipu koja uistinu živi poeziju, živi slikarstvo…“, a iako djeluju više od devet godina ovo im je bilo prvo gostovanje u našem gradu. Ispred Grada Pakraca okupljene je pozdravila Marija Martinelli zaželjevši dobrodošlicu u Pakrac i puno uspjeha u daljnjem radu „društvu koje promiče puno kulture iz raznih pravaca i voljno je to podijeliti s nama“.

Udrugu i njihove članove predstavila je tajnica Melita Grgić rekavši da su oni županijska udruga koja rado prima članove ne samo iz Požeštine nego i iz cijele županije. „Djelujemo od 2014. godine, a nastali smo tako da su se spontano  udružile dvije skupine entuzijasta, slikari i pjesnici. Nazvali smo se po Matku Peiću čiji lik i djelo najbolje objedinjuje sve ovo što mi predstavljamo i on nam je nit vodilja koja nas okuplja. Udruga ima oko 40 članova, s tim da su se neki uključili kao već afirmirani pjesnici kojima je udruga poslužila kao mjesto za druženje i podrška za daljnje njihovo stvaralaštvo, a ostali su se priključili iz razloga što su sami pisali i slikali, ali nisu to nigdje mogli prikazati“, rekla je tajnica Grgić.

 

Potpredsjednik Udruge Ivan Abibović zahvalio je Pakracu i knjižnici na gostoprimstvu pozvavši Pakračane i Lipičane da se pridruže Udruzi. „Naša udruga okuplja ne samo entuzijaste, nego i one koji su stvaratelji, jer je ovo stvaralačka udruga koja ni iz čega odjednom stvori neku umjetninu, bilo da naslika sliku i napiše pjesmu. Sve koji nam se žele pridružiti rado ćemo primiti ne pitajući ih čime se bave, jer svima želimo uspjeh, a mi smo tu da im damo početni zamah“, naglasio je potpredsjednik.

 

Desetak članova Udruge  „Matko Peić“, sinoćnju su večer obogatili čitajući svoje ili interpretirajući tuđe stihove, a u hodniku knjižnice bila je postavljena mini izložba požeških gostiju.
Za glazbenu podlogu ovom događanju pobrinula se ženska vokalna skupina Osnovne glazbene škole Pakrac, Aoide, uz voditeljicu Teu Silađi, te Benjamin Božić na violi i Tena Badrov na violini.

 

Izvor: Pakrački list

Vezano
Vezano