Search
Close this search box.

UOČI DANA SJEĆANJA Branitelji zapalili lampione na grobu Zorana Grubera, ‘Tigra’ iz Eminovaca ubijenog u Vukovaru


Članovi Udruge “Tigar” Požega i predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata jučer su posjetili grob Zorana Grubera, jednog od heroja Vukovara, i zapalili lampione.

Zoran Gruber je rođen 5.rujna 1969.godine u Migalovcima a ranu mladost proveo je u Eminovcima. U Požegi je završio osnovnu školu, potom i srednju, nakon čega je stekao zvanje strojarskog tehničara. Već 1990. godine Zoran je shvatio da je njegova Domovina u opasnosti i zajedno sa skupinom mladića iz požeškog kraja otišao je u Zagreb gdje je pristupio MUP-u Republike Hrvatske. Grubi, kako su ga nazivali suborci, u Vukovar je stigao sa skupinom „Tigrova“ pod zapovjedništvom Zlatka Horvata 7. kolovoza 1991. godine. Područje koje su „Tigrovi“ pokrivali protezalo se od Trpinjske ceste preko Ličke, Nove i Stare Banijske do Borovske ceste odnosno punkta Slon. Upravo je ondje početkom studenog 1991. ranjen Zoran Gruber, snajperski hitac pogodio ga je u rame. Pad grada dočekao je u vukovarskoj bolnici. Ubrzo potom Zoranu se gubi svaki trag. Tek godinama kasnije obitelj je saznala za strašnu sudbinu koju je doživio. Zajedno sa skupinom ranjenika i djelatnika bolnice, odveden je na Ovčaru gdje je mučen i ubijen. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su i identificirani u studenom 1998. godine.
Zoran Gruber posmrtno je odlikovan Spomenicom Domovinskog rata i Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana. Povodom 30.obljetnice osnivanja „Tigrova”, Predsjednik Milanović je Zorana Grubera odlikovao Redom Nikole Šubića Zrinskog za junački čin u Domovinskom ratu.
Od 4.prosinca 2018.godine jedna ulica u Eminovcima nosi ime Zorana Grubera.

Pripremila: V.Milković
Foto: UHDDR Požega

Vezano
Vezano
TijelovoPL
Tijelovo u Svetištu Gospe od Suza

Blagdan Tijelova proslavljen je danas i u Svetištu Gospe od Suza u Pleternici. Misno slavlje je predvodio rektor Svetišta preč.Antun…

0DanDržavnosti
Dan državnosti u Požegi

Povodom Dana državnosti uz spomenik na Trgu 123.brigade danas su položeni vijenci i zapaljeni lampioni. Učinili su to predstavnici udruga…