Search
Close this search box.

UOČI PRAVOSLAVNOG BOŽIĆA Održan Božićni prijem Gradskog vijeća srpske nacionalne manjine Požega

Uoči nadolazećeg pravoslavnog Božića Gradsko vijeće srpske nacionalne manjine, Parohija požeška i zamjenik županice Požeško-slavonske županije ispred srpske nacionalne manjine Nikola Ivanović organizirali su sinoć tradicionalni Božićni prijem. Prisustvovali su mu, uz članove vijeća, i brojni gosti među kojima i saborska zastupnica Dragana Jeckov, zamjenik županice Ferdinand Troha, zamjenik gradonačelnika Požege dr.sc.Borislav Miličević, požeški paroh Nikola Petrović i zamjenica gradonačelnice Grada Pakraca iz reda pripadnika srpske nacionalne manjine Mirsada Popović Damjanović..
Prijem je bio prigoda i za podsjećanje što se sve radilo u protekloj godini o čemu je govorio zamjenik županice ispred srpske nacionalne manjine Nikola Ivanović. Među ostalim, istakao je, na nekoliko mjesta se proslavio Dan žena, proslavljeni su i vjerski praznici a pokušalo se raditi s poljoprivrednicima, obrtnicima i predstavnicima tvrtki. Također se išlo na sajam, organizirano je nekoliko predavanja za poljoprivrednike i obrtnike.
– Radnih akcija je bilo jako mnogo i tu se vidi jedna povezanost sa zajednicom i želja da se urede naša crkvišta, da se urede spomenici i da se uredi i kulturna baština. Posebno sam zadovoljan podrškom koju imamo od Srpskog narodnog vijeća, naše krovne organizacije. Pomogli su oko uređenja prostorije u Pakraciu, uređen je prostor u Treštanovcima, radi se u Lučincima a uređeno je i niz domova gdje se mogu okupljati pripadnici srpske manjine, ali i drugi mještani – kazao je N.Ivanović.
Kad je riječ o 2024.godini, istakao je, plan je da svako srpsko nacionalno vijeće organizira barem dva do tri događanja te da se trajno riješi prostor za rad SNV u Požegi. U tijeku je osnivanje „Prosvjete” u Požegi a 1.veljače održat će se i Svetosavska akademija.
– Meni je iznimna čast da vas pozdravim u ime našeg gradonačelnika a isto tako da vam se zahvalim na onom osobnom, ali i kolektivnom doprinosu u gospodarskom i društvenom životu našeg grada – istakao je zamjenik požeškog gradonačelnika dr.sc.Borislav Miličević.
– Božić je najljepše vrijeme u godini i vrijeme koje donosi poruke ljubavi, nade i mira. Znam da ste vi i u ovoj godini puni optimizma i želje za prosperitetom svoje zajednice, a mi ćemo ispred Požeško-slavonske županije učiniti koliko je u okviru naših mogućnosti da podupremo vašu zajednicu – rekao je zamjenik županice Ferdinand Troha.
Potporu srpskoj zajednici u požeškom kraju obećala je, u ime SNV, i saborska zastupnica Dragana Jeckov.
Nakon pozdravnih govora i čestitki za Božić i Novu godinu, uslijedila je molitva paroha Nikole i lomljenje pogače u kojoj je bio novčić, znak posebne sreće u 2024.godini. Ove godine pronašao ga je Borivoj Miljević, predsjednik SNV Požega.

Tekst i foto: V.Milković

Vezano
Vezano