Search
Close this search box.

UPISI U POŽEŠKE SREDNJE ŠKOLE Apsolutni hit je Tehnička škola – u gimnazijama ima slobodnih mjesta!


U tijeku su ljetni upisi u srednje škole za školsku godinu 2023./24. a trenutni podaci su pomalo neuobičajeni u odnosu na ranije godine: u dvije požeške gimnazije ima slobodnih mjesta a apsolutni ‘upisni hit’ je – Tezhnička škola!
– Da ne ispadne po onoj ‘hvalite me usne moje’ ali, mi stvarno nikad nismo bili tako popularni. Planirano je bilo upisati 147 učenika u prve razrede a javilo se njih 267 učenika kojima smo prvi izbor! Dakle, 120 smo ih morali odbiti – kazao je zadovoljno ravnatelj Zoran Galić.
Godinama su najtraženije škole, koje su se uvijek popunile u ljetnom upisnom roku, bile gimnazije no, ovaj put nije tako. Katolička gimnazija Požega planirala je upisati 42 učenika u prve razrede ali je za jesenski rok ostalo nepopunjeno 8 mjesta. Podsjetimo, u ovoj školi postojalo je opće i klasično usmjerenje a ove godine planirano je uvesti i jezično usmjerenje koje bi bilo u kombiniranom odjeljenju zajedno s ‘klasičarima’. I baš to novo usmjerenje ostalo je nepopunjeno do jeseni.
Gimnazija Požega također je nepopunjena u svom jezičnom usmjerenju. U ovoj školi je planirano upisati 5 odjeljenja po 26 učenika: opća i prirodoslovno-matematička gimnazija su popunjena ali je u jezičnoj upisano samo 9 učenika.
Što se tiče ostalih požeških srednjih škola, Ekonomska je planirala upisati 100 učenika u prve razrede i uglavnom je u tome uspjela – za jesenski upisni rok ostala su slobodna samo tri mjesta.
Zadovoljni upisima u ljetnom roku su i u Obrtničkoj školi. – Moram reći da sam ugodno iznenađena. Planirali smo upisati šest razrednih odjela i u tome ćemo uspjeti jer ima interesa. To nam je jako bitno da nam se neka zanimanja ne ukidaju, pogotovo što nam je Ministarstvo obrazovanja podiglo kvote, recimo, za kuhare, konobare, zidare, tesare…Plan je bio ukupno upisati 132 učenika a u ljetnom roku pravo na upis ima njih 121. Nadam se da ćemo ostale upisati najesen. Slobodnih mjesta ima kod tesara, zidara, stolara, modnih tehničara …- kazala je ravnateljica Iva Šnajder.
Slobodnih mjesta, ali ne previše, ima i u Poljoprivredno-prehrambenoj školi. Plan upisa bio je 96 učenika ali im je ministarstvo upisne kvote podiglo, tako da će se moći upisati 102 učenika. Za sada ih je u ovu školu prijavljeno 77-ero. Slobodnih mjesta za jesenski rok ostalo je kod agroturista(6), pekara (4), pomoćnih cvjećara (3), prehrambenih tehničara (3)…

Tekst: V.Milković
Foto: Tehnička škola Požega

Vezano
Vezano