Search
Close this search box.

USKORO U POŽEGI Festival kulena&vina – događaj koji objedinjuje eno i gastro ponudu našega kraja

Festival kulena&vina svojevrsna je novina u turističkoj ponudi našega grada. On objedinjuje dvije tradicionalne manifestacije – požešku Kulenijadu i Ivanjski krijes, a obogaćen je enološkom pričom, sajmovima i prodajnom izložbom, kojima se nastoji prezentirati eno-gastronomska ponuda slavonskog kraja. Organizatori manifestacije su TZ Grada Požege, Veleučilište u Požegi i Udruga Požeški čuvari baštine.
Program počinje u petak, 17. lipnja Revijom i ocjenjivanjem vina koja će se održati u prostoru Studentskom doma „Dr. Franjo Tuđman“ u Požegi. Specifičnost ovoga događaja je u tome što će se ocjenjivati crna vina koja u našem kraju daju izvanredne rezultate, ali su nažalost u drugom planu, stoga je i sam događaj nazvan Revijom crnih vina Slavonije i hrvatskog Podunavlja. Za provedbu ocjenjivanja zadužen Poljoprivredni odjel Veleučilišta u Požegi sa studijima Vinogradarstva – vinarstva – voćarstva i enogastronomije na čelu s enologom doc.dr.sc. Josipom Mesićem.
Naime u samoj provedbi ocjenjivanja budu nam pomogli studenti VVV-a.Ocjenjivanje će provesti stručna komisija od pet članova, eminentnih imenima slavonske vinske scene kao što su Martina Krauthaker Grgić, Ivan Marinclin, Ivica Perak, Franjo Markota, te Hrvoje Pavlović. Priznanja vinarima bit će dodijeljena u sklopu središnje manifestacije 21. lipnja na Trgu Sv. Trojstva.
U utorak, 21. lipnja program „Festivala kulena i vina“ započinje već u jutarnjim satima kada će pristizati uzorci kulena čije ocjenjivanje počinje od 13 sati. Stručni dio Kulenijade održat će se također u prostoru Studentskom doma „Dr. Franjo Tuđman“, gdje će u poslijepodnevnim satima biti organizirane edukacije kako za proizvođače kulena, tako i za vinare, a sve u organizaciji vrhunskih predavača požeškog Veleučilišta. 42. požeška Kulenijada okupit će brojne majstore, proizvođače kulena iz cijele Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema koji će predstaviti svoj proizvod za čiju izradu se primjenjuje izvorna tradicionalna receptura, a na ovaj način će se promovirati domaća proizvodnja i tradicijski običaji. Priznanja kulenarima, kao i proglašenje ovogodišnjeg Šampiona Kulenijade bit će također održano u večernjim satima u sklopu manifestacije na trgu.
Svakom kulenaru će biti osiguran štand na kojemu će u popodnevnim i večernjim satima, u sklopu Festivala kulena&vina, moći prezentirati svoj proizvod.
Početak program na Trgu Sv. Trojstva predviđen je u 17,00 sati kada će nastupiti Plesni studio Marine Mihelčić, Požeške mažoretkinje, Twirling klub Požega, UO Plesna radionica Ilijane Lončar te Scenski studio ARTina. Na zapadnom dijelu Trga Sv. Trojstva, od zgrade Gradskog muzeja pa sve do Gradske tržnice odvijat će se prodajna izložba i Sajam antikviteta u organizaciji Udruge Požeški čuvari baštine i tjednika Kronika požeško – slavonska. Sajam antikviteta već godinama plijeni pažnju kako samih izlagača i antikvara, izaziva i veliko zanimanje kupaca i ljubitelja starina, a sve više i među samim Požežanima kojih ima sve više i među izlagačima. Kada je riječ o prodajnoj izložbi, još uvijek traju prijave, ali kao i na svim našim manifestacijama, uz proizvođače kulena i vina, očekujemo i obiteljska gospodarstva, kreativne udruge i mnoge druge.
Od 18 sati započet će degustacija kulena za građanstvo na Trgu Svetog Trojstva, a u isto vrijeme i nastup popularne Cecilije koja će nas zabavljati sve do 21 sat. Poznata pjevačica i televizijska voditeljica Cecilija Rudić dobitnica je brojnih nominacija, priznanja i nagrada. Kraljica je moderne tamburaške glazbe, a sad već velikim koracima putuje na sam vrh hrvatske estrade te k novom epitetu – kraljice zabavne glazbe.
U 21 sat uslijedit će nam dodjela priznanja kulenarima i proglašenje pobjednika, Šampiona Kulenijade, kao i dodjela priznanja najboljim vinarima. U 21,15 očekuje nas dolazak Povijesne postrojbe Gradska straža Požega, uz gostujuće postrojbe iz Bakra i Osijeka, te Odred izviđača Požega koji će nas uvesti u svečanost paljenja Ivanjskog krijesa kojim ćemo i ove godine simbolično obilježiti dolazak ljeta.
Dok se Ivanjski plamen bude obasjavao nebo nad požeškim središnjim trgom, na pozornicu će izaći Mejaši. Jedan od najpoplarnijih mladih hrvatskih bendova koji se ističe od netipičnim postavom instrumenata i izgledom. Ovi tamburaši u svojoj postavi imaju bubnjeve, bass gitaru i elektro-akustičnu gitaru što do nedavno nije bila česta pojava kod tamburaša. Elemente pop-rocka možete čuti u njihovim pjesmama, a jedinstven izgled – izlizane traperice, karirane košulje i starke, u njihovim spotovima.
Sve ostale informacije vezane uz manifestaciju možete dobiti u Turističkom uredu TZ Grada Požege, Trg Sv. Trojstva 11 ili na tel. 034 274 900.
Radujemo se Vašem dolasku na Festival kulena&vina u Požegu!

Izvor: pozega.hr

Vezano
Vezano