Search
Close this search box.

USKORO U VELIKOJ 7. „Festival kulenove seke“, najveće hrvatsko i međunarodno natjecanje proizvođača – prijavite svoje uzorke na ocjenjivanje kvalitete!

Za 26. ožujka najavljen je 7. „Festival kulenove seke“, do sada najveće hrvatsko natjecanje proizvođača sve poznatije mesne delicije kulenove seke i međunarodno natjecanje, jer su se do sada natjecali proizvođači iz 5 država. Postignut je i rekord pristiglih uzoraka na ocjenjivanje na 6. Festivalu ukupno 124 kulenovih seka, iz Vojvodine, Mađarske, Češke, BiH, te 114 uzoraka iz svih pet slavonskih županija, Bjelovarsko-bilogorske, Primorsko-goranske i Zagrebačke županije.


– Ovo je zaista jedna velika etno i gastro manifestacija, pokazalo se već nekoliko godina, uvjerljivo najveća u Hrvatskoj. Ponosan sam i zadovoljan dosadašnjim festivalima na kojima je bilo preko 600 uzoraka kulenove seke. Kao organizatori, posjetili smo sve ostale manifestacije koje slave kulenovu seku ili Kobasijade od Istre do cijele Slavonije i Baranje, a nekoliko godine obilazimo i dvije Kobasijade u Vojvodini odakle nam već nekoliko godina dolaze natjecatelji. Vidjeli smo kako dosežemo dvostruko veći broj uzoraka nego što imaju svi drugi, jer najveće kobasijade imaju 30 do 40-tak uzoraka kulenovih seka na ocjenjivanju. Kako je ove godine zbog izuzetno promjenjivog i iznenađujuće toplog vremena, otežano sušenje i fermentiranje kulenovih seka, bit ćemo zadovoljni da ponovimo uspjeh. Već sada imamo najava velikog dolaska, a i ovom prilikom pozivam sve koji proizvode kulenovu seku, i oni najmanji proizvođači, da ponosno donesu svoju kulenovu seku na ocjenjivanje. Pripremili smo i bogate nagrade i medalje, za šampiona festivala, te dobitnike velikih zlatnih medalja. To je svakako poklon našeg dugogodišnjeg sponzora, tvrtke Alles Elektrocentar, komplet za kolinje s noževima i ostalim priborom a pripremili smo još bogatih nagrada – rekao je predsjednik Udruge Požeški čuvari baštine Vladimir Protić, dodajući da se ovim natjecanjem uspio podići rejting kulenovoj seki, kao drugoj, nakon kulena, najcjenjenijoj suhomesnatoj deliciji koja se pravi od najkvalitetnijeg mesa. – Vidjeli smo da i proizvođači žele natjecanje, žele nastup sa svojim kvalitetnim proizvodima, mi smo im upravo to pružili i zbog toga imamo ovako veliki broj natjecatelja.


– Pripremili smo i bogat zabavni program, gostuje desetak KUD-ova i folklornih društava, nekoliko grupa koje njeguju baštinu i koji su čuvari baštine, a nastupit će, ne samo s kulenovom sekom koju donose na natjecanje, već će uredili i svoj stol u tradicijskom stilu, za što će također biti nagrađeni. Priredili su i djevojke za natjecanje za izbor Ljepotice festivala kulenove seke, te prve i druge pratilje koje također nagrađujemo vrijednim nagradama. Nakon degustacije kulenovih seka i svi posjetitelji u dvorani glasuju za svog pobjednika, šampiona posjetitelja kojega također nagrađujemo. U zabavnom i glazbenom dijelu programa nastupaju tamburaški i glazbeni bandovi, tako da je osigurana dobra zabava sve do noćnih sati u novo uređenom Vatrogasnom domu DVD Velika – kaže organizator Vladimir Protić, koji najavljuje odličan provod na ovoj gastro manifestaciji koja će se ipak održati i pod određenim epidemiološkim mjerama i ograničenjima. Za sve koji se žele natjecati i dobro zabaviti ulaznica je uzorak kulenove seke na natjecanju.
Uzorci kulenovih seka za ocjenjivanje primaju se već od 15 sati u subotu 26. ožujka u Vatrogasnom domu u Velikoj.

Izvor: PoŽeška kronika

 

Vezano
Vezano