Search
Close this search box.

USUSRET 50.OBLJETNICI SVEĆENSTVA PLETERNIČKOG ŽUPNIKA ANTUNA ĆORKOVIĆA Gradonačelnica Šarić:„Jubilej ćemo proslaviti u zajedništvu”

Obilježavanjem obljetnica, podsjećajući se na velike događaje u životu, slavimo vjernost koja je najsvjetliji dar ljudske duše, a ove godine slavimo vjernost koja već 50 godina ustraje u svojem svećeničkom pozivu, ali i vjernost koja je već 30 godina posvećena pleterničkoj župi od strane njenog župnika i rektora svetišta Gospe od Suza, Antuna Ćorkovića.
Zahvalni na župnikovoj posvećenosti pleterničkom narodu, održan je prvi koordinacijski sastanak u gradskoj upravi Grada Pleternice na kojemu su sudjelovali županica Antonija Jozić, gradonačelnica Maria Šarić, zamjenik gradonačelnica Domagoj Katić te slavljenik – župnik Antun Ćorković.
Zahvalna za župnikovu predanost župi, gradonačelnica Šarić je istaknula kako je vlč. Antun svojim životom i pastoralnim radom u župi ostavljao vidljive tragove svoga djelovanja ne samo u okvirima Crkve nego i u cjelokupnom životu društvene zajednice, osobito kada je riječ o karitativnom radu.
– Svi župljani zasigurno imaju pregršt lijepih uspomena, jer 30 godina posvećenosti ne samo župi nego i gradu Pleternici te cijelom dekanatu je dug period kroz kojeg su ostvareni brojni susreti. Drago mi je da imamo mogućnost proslaviti ovaj veliki jubilej i vjerujem kako ćemo to učiniti u zajedništvu isto kao i svih proteklih godina – rekla je Šarić
Osvrnuvši se na pastoralni rad vlč. Antun, županica Jozić je posebno istaknula proglašenje Pleternice svetištem Gospe od Suza prilikom kojeg je u Pleternicu stigao reljef s likom Gospe od Suza koji je donijet iz Siracuse i u koji je ugrađen komadić platna natopljen Gospinim suzama obrisanim s njezina lika 1953. godine.
Davno je bio 4. kolovoz 1974. godine kada je mladu misu u Brodskom Drenovcu proslavio vlč. Antun Ćorković. Svećenička služba dalje ga je odvela u manje župe tadašnje Zagrebačke biskupije nakon kojih 1994. dolazi u Pleternicu gdje ostaje do današnjega dana. Točno 50 godina kasnije, 4. kolovoza 2024. godine, vlč. Antun će u Pleternici proslavit zlatni jubilej, odnosno 50. obljetnicu posvećenosti Kristovoj Crkvi.
Župnik Antun prisjetio se svog dolaska u Pleternicu davne 1994. uoči same devetnice Gospi od Suza što tada nije bilo nimalo lako, ali uz Gospin zagovor i Božju pomoć uspio je prevladati sve poteškoće.
– Nema većeg poslanja pod nebom doli svećenstva. Samo nam svećenik u euharistiji može donijeti živog Boga. Mi svećenici smo grešni i slabi ljudi, ali znamo čiji smo znak i u čije ime govorimo i naviještamo mir, radost i istinsku ljubav. Tako ćemo ostati vjerni Isusu Kristu koji i preko nas nastavlja živjeti – nudeći spasenje, mir, radost i pomirenje. Po svećenicima Isus može činiti čuda i liječiti, zato smo pozvani žrtvovati se i moliti za održanje njihovog zvanja – izjavio je župnik Antun.

Izvor: Grad Pleternica

Vezano
Vezano