Search
Close this search box.

USUSRET 7.FESTIVALU KULENOVE SEKE Ne propustite najveće natjecanje ovog tipa u Hrvatskoj – još nije kasno za prijavu!

Udruga Požeški čuvari baštine i tjednik KRONIKA požeško-slavonska organizira po sedmi puta gastro i etno manifestaciju 7. „Festival kulenove seke“, međunarodno i najveće natjecanje u Hrvatskoj, na kojemu se natječe najveći broj proizvođača debele kobasice ili kulenove seke. Natjecanje će se održati u subotu 26. ožujka od 19 sati u Vatrogasnom domu Velika. Manifestacija će se održati uz pokroviteljstvo općina i gradova, Turističkih zajednica i sponzora.
Nakon proglašenja šampiona kulenove seke i dodjela plaketa i nagrada, predviđena je cjelovečernja zabava uz tamburašku i zabavnu glazbu.
Od 15 – 18,00 sati primanje uzoraka kulenove seke,
od 17,00 sati ocjenjivanje uzoraka i rad stručnog ocjenjivačkog suda,
od 19,00 sati kulturno umjetnički program, uređivanje stola, ocjenjivanje od strane posjetitelja,
od 21,00 sati proglašenje pobjednika i uručenja nagrada i plaketa, izbor ljepotice Festivala kulenove seke. U nastavku druženje uz tamburašku glazbu, pjesmu i slavonsko kolo.
Cilj ove manifestacije je okupiti sve proizvođače ove cijenjene suhomesnate delicije „kulenove seke“ poznate pod nazivom u našim krajevima kao debele kobasice, „uskršnje kobasice“ ili „uskrsnjače“. Kako je i kulen postao sve cjenjenija suhomesnata delicija na našim stolovima i jedan brand Slavonije, popularna je postala i kulenova seka. Radi se od istog nadjeva i smjese za kulen, ali se puni u crijevo, te kao takva ranije dolazi na stol. Suha je i spremna za konzumaciju upravo početkom ožujka, pa je to idealno vrijeme da organiziramo još jedno natjecanje, kojim bi popularizirali njeno mjesto na našem stolu, podigli interes turističke populacije koja dolazi u naše krajeve i potakli veću proizvodnju. Ovakva i slična natjecanja organiziraju se i u susjednim županijama gdje odlaze i naši proizvođači da potvrde kvalitetu svojih kulenovih seka. Prošle godine na 6. Festivalu kulenove seke natjecalo se 124 uzorka iz osam hrvatskih županija, Vojvodine, Mađarske, Češke i BiH.
Ovo gastro natjecanje i manifestaciju organiziramo u suradnji s KUD-om Ivan Goran Kovačić iz Velike i općinom Velika kao suorganizatorom. Pokrovitelj manifestacije su općine i gradovi s područja županije, TZ i sponzori. Stručni ocjenjivački sud donijet će odluku o najboljim kulenovim sekama, a organizatori najbolje nagraditi šampionskom titulom, zlatnim, srebrenim i brončanim plaketama te vrijednim nagradama požeških tvrtki vinara kutjevačkog i pleterničkog vinogorja. Šampion će nagraditi naš dugogodišnji sponzor, tvrtka Alles Elektomaterijal s prigodnim kompletom za kolinje. Osim ocjenjivačkog suda sve donesene uzorke kulenove seke ocjenjivat će i posjetitelji manifestacije, te će po tom natjecanju biti proglašen pobjednik posjetitelja i nagrađen. Osim proizvođača suhomesnatih delicija, ali i ljubitelja kulenove seke kao degustatora na sudjelovanje će biti pozvane i udruge u kulturi, folklorna društva, zavičajna društva, lovačka društva, udruge građana, vinari i restorani, seoska turistička imanja, uzgajivači crne slavonske svinje te ostale udruge i pojedince koji u svom radu koriste i priređuju suhomesnate delicije po starim receptima naših pradjedova. Pozvani će biti i proizvođači iz susjednih država.
Udruge i društva sudionici festivala pripremiti će i prijaviti djevojku, članicu društva u narodnoj nošnji po vlastitom izboru, koja će biti sudionica 7. izbora „Ljepotice festivala kulenove seke“, a nagrađene će biti prva i druga pratilja kulenove seke.
Izvor: Požeška kronika

Vezano
Vezano