Search
Close this search box.

USUSRET DANU GRADA POŽEGE Bogat program za Grgurevo: smotra povijesnih postrojbi, zeleno-plavo, koncerti Gazda, Vesne Pisarović i Posegane…

Jedna od najznačajnijih gradskih proslava je Dan grada koji se obilježava 12. ožujka na Grgurevo. Požežani unatrag tri stoljeća redovito obilježavaju povijesni datum 12. ožujka 1688. godine, dan kada je fra Luka Ibrišimović oslobodio Požegu od 150 godina duge osmanlijske okupacije. Tog se dana na brdu Sokolovac pucnjevima iz topova i mužara obilježava čuvena bitka na Sokolovcu, gradskim ulicama paradiraju povijesne postrojbe i gradske straže iz cijele Hrvatske i inozemstva.
Za svoje sugrađane i goste Turistička zajednica Grada Požege i Grad Požega pripremili su pregršt sadržaja koji će se odvijati tijekom cijelog mjeseca ožujka. Program počinje već ovoga vikenda i to 21. Požeškim Plesokazom, međunarodnim festivalom plesa koji će trajati od 4. do 6. ožujka u Gradskom kazalištu Požega. U petak 4. ožujka Ogranak Matice hrvatske u Požegi, organizira predavanje prof.dr.sc. Mire Jakovljević na temu Kulture empatije i duševnog zdravlja, dok su subota i nedjelja (5. i 6.) ožujka rezervirani za tradicionalne sportske manifestacije koje će se održati u SD Tomislav Pirc – 18. Malonogometni turnir grada Požege i 16. Odbojkaški turnir grada Požege. Na naše mlađe sugrađane treba izdvojiti subotu, 4. ožujka kada će se u prostoru Društva „Naša djeca“ održati radionica izrade simbola grada Požege koju društvo organizira u suradnji s Gradskim muzejom Požega, a tu je i edukativna šetnja gradom i predstavljanje aplikacije Muzeja pod nazivom „Blago Požege“.


U ponedjeljak, 7. ožujka započinju 52. Dani Glazbene škole Požega koji traju do 11. ožujka, a svaka večer donosi novi koncert vrhunskih glazbenika. Utorak, 8. ožujka rezerviran je za već tradicionalni Dan žena u Gradskoj knjižnici Požega. Srijeda, 9. ožujka započinje likovnom radionicom za djecu pod nazivom „Moj grad“ u organizaciji Gradske knjižnice Požega koja počinje u 17 sati, dok će u 18 sati svoju knjigu predstaviti Požežanka Lidija Kovarik. Predstavljanje počinje u 18 sati, a u to će isto vrijeme u Galeriji Ciraki Gradskog kazališta Požega biti otvorena izložba „Akvalna Požega Matka Peića“. U četvrtak, 10. ožujka u Gradskoj knjižnici Požega bit će otvorena izložba slika, radova sudionika likovne kolonije Vile Velebita, te javna tribina u organizaciji povijesne postrojbe Gradska straža Požega na kojoj će predavanje pod nazivom „Sva lica Grgureva“ održati Maja Žebčević Matić. Istoga će dana biti premijerno izvedena kazališna predstava „Romanca o tri ljubavi“ u režiji Roberta Raponje, prema tekstu Antuna Šoljana.
Ono što svakako treba izdvojiti je subota 12. ožujka. Ona će biti u znaku povijesnih postrojbi koje nam i ove godine dolaze iz cijele Hrvatske, ali i šire. Mimohod povijesnih postrojbi kreće u 10 sati sa starog autobusnog kolodvora ulicom Stjepana Radića prema Trgu 123. brigade. Središnja svečanost postrojavanja održat će se na Trgu sv. Terezije, gdje će biti položen vijenac uz spomenik Luki Ibrišimoviću, požeškom osloboditelju, koji je predvodio narodnu vojsku i na Grgurevo 12. ožujka 1688. krenuo u odlučnu bitku, pobijedivši nadmoćnu tursku vojsku.
Program se nastavlja na Trgu Sv. Trojstva gdje će se od 11 sati održavati manifestacija „Zeleno – plavo“ koja će okupiti obrtnike iz cijele Hrvatske, a time i bogatu eno i gastru ponudu koja će objediniti ono najbolje što Slavonija i Dalmacija mogu ponuditi. Za dobru atmosferu pobrinut će se najpoznatiji hrvatski tamburaši „Gazde“, a tu si i nastupi lokalnih kulturno – umjetničkih društava. Večernji sati rezervirani su za koncerte pa će tako na središnjem gradskom trgu od 19 sati nastupiti Posegana, a od 20,30 naša Požežanka Vesna Pisarović.
U nedjelju, 13. ožujka održava se tradicionalni Obiteljski izlet na Požešku goru u organizaciji HPD Gojzerica koji kreće s Trga Sv. Trojstva u 10 sati, a u isto vrijeme započinje i utrka „The Trail of Sokol“ koju je i ove godine pripremio Atletski klub Požega.
Pozivamo sugrađane da odabiru nešto iz programa po svom ukusu i pridruže nam se u proslavi Dana grada Požege i Grgureva 2022. Ulaz za sve programe je besplatan.
Program možete vidjeti na Facebook stranici Grgurevu te na stranicama TZ Grada Požege, a možete nas pratiti i na našim Instagram profilima.
Izvor: pozega.hr

Vezano
Vezano
Događaji
Zadnje objave
Fotogalerija
Sportski susret učenika katoličkih srednjih škola RH
Povodom Dana županije uz spomenik hrvatskim braniteljima položeni vijenci
Besplatna kontrola tlaka i šećera u krvi
 Svetkovina Uskrsnuća Gospodnjega u požeškoj Katedrali
Blagoslov hrane u Pleternici