Search
Close this search box.

USUSRET DANU OPĆINE KAPTOL Načelnik Pavičić: – „ Ukupne investicije u ovoj godini na području naše općine, bez obzira na izvor sredstava, iznosit će oko 2,8 milijuna eura”

U subotu, 29.lipnja, Općina Kaptol slavi svoj DAN i blagdan svojih zaštitnika Petra i Pavla. Tim povodom načelnik Mile Pavičić se osvrnuo na najveće investicije u 2024.godini na području Općine.
– Kad govorimo o proračunskim izdacima, najveća investicija je rekonstrukcija Majstorske ulice u Kaptolu. Riječ je ukupno o 500 i nešto tisuća eura, s time da je to dvogodišnji program. Ove godine najprije radimo novi most 180 000 eura. On će biti gotov u roku tri mjeseca a na proljeće, možda i krajem godine, ako se pojave kakvi dodatni novci, ići ćemo dalje s radovima tj. s izgradnjom.
To je ne samo velika investicija za naš proračun nego je ona i jako nužna, jer ta ulica je nama jedan ‘bajpas’ za glavni trg u slučaju bilo kakvog zatvaranja trga ili prometne nezgode, da se može nastaviti dalje prometovati prema Kutjevu. Postojeća prometnica je uska, dva vozila se teško mimoiđu a i nema pješačke staze – kazao je načelnik Pavičić.
U ovoj godini, dodao je, nastavit će se raditi i na izgradnji sustava odvodnje.
– Riječ je o sustavu odvodnje Kaptol – Komarovci u Komarovcima gdje će se obavljati radovi za nekih 60 000 eura vlastitih sredstava. Isto toliko planiramo uložiti u izgradnju sustava odvodnje u naselja Alilovci. Tamo nam je ostalo izgraditi 20 posto mreže. Te Alilovce gradimo godinama isključivo vlastitim sredstvima. Za Kaptol smo nekad i dobili iz drugih izvora sredstva za Alilovce idemo pomalo sami. Kad skupimo novaca, gradi se – kazao je načelnik.
U ovoj godini, nadaju se u Općini Kaptol, trebali početi radovi na jednom društveno – sportskom objektu.
– On bi se financirao kroz ITU mehanizam, zajedno s Gradom Požega, ugovor je potpisan, novci su osigurani i sad je pitanje dinamike radova. U sklopu objekta bit će i tribine i jedna velika sala, društvena prostorija, a investicija je vrijedna oko milijun eura – pojasnio je M.Pavičić.

Jedna velika investicija u kaptolačkoj općini realizirat će se preko Tekije d.o.o.
– Vrijedna je predvidivo 2,5 milijuna eura, bez PDV-a, a radi se o izgradnji sustava javne vodoopskrbe i javne odvodnje naselja Doljanovci, Bešinci i Podgorje. To je ono što nam dugo stoji neriješeno i bitno je što prije riješiti. Oni tamo imaju interne vodovode, nekad je to funkcioniralo, ali sad su često zagađeni i važno je napraviti im javni sustav opskrbe vodom. Na tom području živi oko 700 stanovnika. Sredstva će se osigurati uglavnom kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti a dio sredstava će biti i iz općinskog proračuna. Nas će to koštati oko 200 000 eura – rekao je načelnik.
Općina Kaptol će iz svog proračuna izdvojiti i 100 000 eura za radove na društvenom domu u Alilovcima a radit će se i manji zahvati po mjesnim grobljima i sl.
– Ukupne investicije u ovoj godini na području naše općine, bez obzira na izvor sredstava, iznosit će oko 2, 8 milijun eura – zaključio je M.Pavičić.

Tekst i foto: V.Milković

Vezano
Vezano